Η ευρύτερη εικόνα
Η πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου Brent αναμένεται να φτάσει τα 113 δολάρια ανά βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτή η αύξηση δεν είναι τυχαία, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, και ειδικότερα οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, έχουν οδηγήσει σε μια ασταθή αγορά.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, με το WTI να φτάνει τα 113,64 δολάρια και το Brent τα 110,78 δολάρια το βαρέλι. Η Citigroup προβλέπει ότι η μέση τιμή του Brent θα κυμανθεί γύρω από τα 95 δολάρια στο βασικό σενάριο, ενώ στο ανοδικό σενάριο μπορεί να φτάσει έως και τα 130 δολάρια ανά βαρέλι. Αυτές οι εκτιμήσεις καταδεικνύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δώσει προθεσμία στο Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ, μια στρατηγική περιοχή που επηρεάζει τη ροή του πετρελαίου παγκοσμίως. Η Julius Baer εκτιμά ότι υπάρχει πιθανότητα 70% οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν τα υψηλά του Απριλίου, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Η Rapidan Energy εκτιμά συνολική καθαρή απώλεια 630 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου μέχρι το τέλος Ιουνίου, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα. Παρά τις ανησυχίες, η Alpha Bank εκτιμά ότι η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα είναι σχετικά διαχειρίσιμη και χωρίς υπερβολές.
Η αγορά αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές λόγω της γεωπολιτικής έντασης. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 60%, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να είναι 5% σύμφωνα με εναλλακτικά σενάρια. Αυτές οι συνθήκες ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται να είναι 1.9% για το 2026, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών που έχουν υποστεί ζημίες από ιρανικές επιθέσεις είναι τόσο δαπανηρή όσο και χρονοβόρα. Οι υπολογισμοί για τα βαρέλια γίνονται ολοένα και πιο δυσοίωνοι, με τον Ράιαν ΜακΚέι να αναφέρει ότι η σύγκρουση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Details remain unconfirmed. Η διάρκεια και η ένταση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς και η επίδραση της γεωπολιτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, παραμένουν αβέβαιες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την κατανόηση της κατεύθυνσης των τιμών του πετρελαίου και της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης.