Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Τα νέα του 2014

«Έφυγε» ο φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής Νίκος Μαραγκουδάκης

E-mail Εκτύπωση

maragkoudakis 40Χριστούγεννα φέτος έφυγε σε ηλικία 85 ετών, ένας υπέροχος δάσκαλος και πνευματικός άνθρωπος, ένας διακεκριμένος συγγραφέας και ποιητής, ο Νίκος Μαραγκουδάκης. Σε πολλές γενιές στα Χανιά δίδαξε τα ελληνικά. Ήταν και δικός μας αγαπημένος δάσκαλος.

Το 1994, ο Μίκης Θεοδωράκης κυκλοφορεί με την Polygram έναν δίσκο με τον τίτλο «40 τραγούδια για παιδάκια και παιδιά», τραγουδισμένα από την Παιδική Χορωδία & Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας. Την ευθύνη της ενορχήστρωσης και της διεύθυνσης χορωδίας είχε ο Δημήτρης Καρβούνης.

Όπως ανέφερε ο συνθέτης στο εισαγωγικό σημείωμα, τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στην συλλογή γράφτηκαν τα περισσότερα «μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στην δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη μου εφηβεία» και αποτελούσαν τις πρώτες απόπειρές του να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Κωστή Παλαμά, και τον Διονύσιο Σολωμό μέχρι το Νίκο Μαραγγουδάκη. Ο Νίκος Μαραγκουδάκης ήταν ξάδερφος του Μίκη Θεοδωράκη και τότε ήταν κι αυτός παιδί.

Περισσότερα...
 

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

Πρέπει να ξεφύγουμε από τα δόντια τους μια για πάντα

alt"Ακόμα και ο πιο δύσπιστος Έλληνας σήμερα έχει καταλάβει ότι οι πιστωτές μας δεν θέλουν να μας αφήσουν από τις δαγκάνες τους και γι’ αυτό το λόγο η Τρόικα θέτει όλο και πιο σκληρούς όρους. Γιατί η Ελλάδα είναι γι’ αυτούς «λαβράκι» και θέλουν να μας «τηγανίζουν» στον αιώνα τον άπαντα.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τα δόντια τους μια για πάντα, αν θέλουμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε ελεύθεροι Έλληνες. Και οι λύσεις είναι δύο:

Πρώτον: Ουδετερότητα.

Δεύτερον: Σύναψη στενών οικονομικών σχέσεων με Κίνα-Ρωσία (ή και με την Ευρώπη αν καταφέρει να απαλλαγεί τελείως από την Τρόικα). Με τον όρο ότι θα βοηθήσουν αφ’ ενός να ξοφλήσουμε άμεσα και οριστικά το εθνικό μας χρέος και αφ’ ετέρου να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο με συμβάσεις κοινοπραξιών, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούμε να συνεκμεταλλευθούμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, εδάφους, υπεδάφους, υποθαλάσσιες και κυρίως βεβαίως τον αμύθητο πλούτο των υδρογονανθράκων της ελληνικής ΑΟΖ, που σύμφωνα με τις μελέτες επιστημόνων, σε βάθος χρόνου, ανέρχεται σε πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η σύναψη τέτοιων συμβάσεων κοινοπραξιών είναι εντελώς νόμιμη σύμφωνα με όλες τις διεθνείς μας συμβάσεις, το δε αναμενόμενο όφελος (ακόμα και το άμεσο, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα μελέτη της Deutsche Bank) είναι τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί βέβαιη η συμφωνία με τις δυνάμεις αυτές (Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη χωρίς Τρόικα), για να απαλλαγούμε άμεσα από όλες τις δεσμεύσεις μας με τους ακόρεστους πιστωτές μας.

Προσωπικά έχω ταχθεί εδώ και πολύ καιρό υπέρ της πρώτης λύσης. Όμως είτε έτσι είτε αλλιώς, το βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Θα πρέπει άμεσα να γίνει κάτι για την οριστική απαλλαγή μας από τις καταδυναστευτικές δεσμεύσεις μας με τους πιστωτές μας".

Αθήνα, 21.11.2014

Μίκης Θεοδωράκης

 

Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι

E-mail Εκτύπωση

Υπογράφηκε χτες (10/12/2014) στο Δήμο Χανίων η σύμβαση για την ανακατασκευή της «οικίας Θεοδωράκη» στο Γαλατά και εγκαταστάθηκε σήμερα (11/12/2014) ο ανάδοχος του έργου.

Ακολουθεί το ρεπορτάζ από την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα

Περισσότερα...
 

Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

E-mail Εκτύπωση

Από την Κυριακή 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Κάθε εβδομάδα θα δίνεται και ένας τόμος από το μοναδικό έργο της θυελλώδους ζωής και του πολυσήμαντου έργου του οικουμενικού συνθέτη της Ρωμιοσύνης.

alt

Περισσότερα...
 

Ευχές στο Μιχάλη (Μίκη) Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

alt

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

E-mail Εκτύπωση

Η αποκατάσταση της πατρικής οικίας του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά & η διοργάνωση ετήσιου Φεστιβάλ στα Χανιά, στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής των Χανίων, 6/11/2014

Περισσότερα...
 

Μνήμη και Προοπτική, Ενόραση και Όραμα

E-mail Εκτύπωση

Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μίκης Θεοδωράκης: ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

altΟ Οδυσσέας Ελύτης ήρθε να καταγράψει με τον ποιητικό λόγο του το αποκορύφωμα και το απόσταγμα ενός τιτάνιου ψυχικού, πνευματικού και ηθικού αγώνα μιας φυλής, που της έλαχε κάποτε ο κλήρος του πρωτοπόρου μέσα στην παγκόσμια εποποιία της ανθρώπινης κοινωνίας. Μετά την παρακμή φάνηκε να αχνοροδίζει η αυγή μιας καινούργιας εθνικής αναγέννησης. Σ' αυτό βοήθησαν οι εχθροί και οι βάρβαροι, γιατί ο Έλληνας ξυπνά, όταν τα όρια της ντροπής και της βίας έχουν φτάσει στο έσχατο τους σημείο. Γεννήθηκε τότε μια "ποιητική" βιωματική των απλών ανθρώπων. Δηλαδή γέμισε ο τόπος με ανθρώπινες πράξεις, που με την υπέρβαση και τον οίστρο της αυτοκαταστροφής η της Θυσίας ήσαν αυτές καθ' εαυτές ανθρώπινα ποιήματα. Γεγονός που οδήγησε τους ποιητές στην καταγραφή αυτού του έπους με νέα σύμβολα αντάξια της βιωμένης ποιητικής. Έτσι. γεννήθηκε το "Άξιον Εστί". Γιατί ο Ελύτης; Τότε γιατί ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Δαμασκηνός και ο Κορνάρος; Γιατί ο Σολωμός; Χρειάζονται ίσως βαθείς ρίζες, που να εισχωρούν ως τες εσχατιές της ουσίας των πραγμάτων και ευαίσθητες κεραίες, που να δονούνται στους μυστικούς κραδασμούς της συλλογικής ευαισθησίας... Μνήμη και Προοπτική. Ενόραση και Όραμα…

Περισσότερα...
 

ΙΑΝΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τάσος Λειβαδίτης - Μίκης Θεοδωράκης

E-mail Εκτύπωση

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ερμηνεύουν: Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα, Δώρος Δημοσθένους, Μπέττυ Χαρλαύτη.

Συμμετέχει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

altΣτο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από επτά κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Τάσο Λειβαδίτη. Οι κύκλοι τραγουδιών που θα ερμηνευθούν είναι: «Της εξορίας», «Τα Λυρικά», «Οκτώβρης 78», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Πολιτεία», «Κύκλος Φαραντούρη» και «Σκόρπια ».

Η πρώτη ουσιαστική επαφή του Τάσου Λειβαδίτη με το χώρο της μουσικής πραγματοποιείται το 1945 μέσα στα γραφεία της Λέσχης της ΕΠΟΝ στην Αθήνα, όπου γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη, όπως και άλλους διανοούμενους της τέχνης και του πολιτισμού, μια συνάντηση η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποφέρει, στο χώρο της ελληνικής μουσικής, ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του 20ου αιώνα.

Περισσότερα...
 

Μίκης Θεοδωράκης - Βασίλης Παπακωνσταντίνου

E-mail Εκτύπωση

altO Βασίλης Παπακωνσταντίνου τραγουδά

Μίκη Θεοδωράκη

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, 21.00

Ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»Â  την Παιδική - Νεανική χορωδία Δήμου Λαυρεωτικής και τη συμμετοχή της Σοφίας Παπάζογλου & της Μπέττυς Χαρλαύτη.

Περισσότερα...
 

Αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη η νέα περίοδος του Θεάτρου Badminton

E-mail Εκτύπωση

badmΣτον Μίκη Θεοδωράκη αφιερώνει τη φετινή θεατρική περίοδο το Θέατρο Badminton. Με αφορμή τα 90 χρόνια του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, η σκηνή των πρώην Ολυμπιακών εγκαταστάσεων κινείται στους ρυθμούς της μουσικής του και αγκαλιάζει την πνευματικότητά του με τρεις θεατρικές παραστάσεις κι άλλες τόσες συναυλίες.

Εγκαινιάζοντας την ένατη περίοδο λειτουργίας του και με την ευθύνη να μεγαλώνει παράλληλα με το κοινό του - όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του θεάτρου, Μιχάλης Αδάμ, κατά την παρουσίαση του προγράμματος που περιλαμβάνει συνολικά 18 παραγωγές - το Badminton εξακολουθεί σε έναν «άθλο, αφού παραμένει ανοιχτό ως ένα θέατρο 2.000 θέσεων και μπορεί να επιβιώνει με αποκλειστικό χορηγό το κοινό του».

Περισσότερα...
 

29 Ιούλη 2014, Ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε 89 χρονών!

E-mail Εκτύπωση

alt

Μίκη μας να τα υπερ-εκατοστήσεις! Γερός και δυνατός πάντα!

Οι Φίλοι σου στην Κρήτη

 

Γιορτάζοντας τα 89 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα

E-mail Εκτύπωση

arkadia 2mΔεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστή η επετειακή συναυλία για τα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη που κλείνει 89 χρόνια ζωής! Κι όταν μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Ζάτουνα Αρκαδίας, στον τόπο εξορίας του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, και να περιλαμβάνει, κατά βάση, έργα που ο Μίκης εμπνεύστηκε εκείνα τα χρόνια! Η μουσική αυτή εκδήλωση - «φόρος τιμής» θα λάβει χώρα ανήμερα στα γενέθλια του μεγάλου συνθέτη, την Τρίτη 29 Ιούλη στις 9 το βράδυ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνας, στην κεντρική πλατεία του χωριού...

Περισσότερα...
 

Οι Αρκαδίες του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

altΑπό την «ΠΥΞΙΔΑ» Κυριακή, 28 Νοέμβριος 2010, Κείμενο: Αποστόλης Γιαννακίδης

Η Ζάτουνα της ορεινής Αρκαδίας είναι ένα πανέμορφο χωριό περίπου 4χλμ δυτικά από τη Δημητσάνα. Είναι πατρίδα του ήρωα Στάικου Σταϊκόπουλου και γενέτειρα αλλά και τόπος καταγωγής πολλών αγωνιστών του ‘21 και μελών της Φιλικής Εταιρείας. Από τον Αύγουστο του 1968 μέχρι τον Οκτώβριο του 1969 η Ζάτουνα έμελλε να “φιλοξενήσει” το Μίκη Θεοδωράκη και την οικογένειά του στα δύσκολα χρόνια της εξορίας του… Το χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην Ζάτουνα, συνθέτει συνεχώς. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1969 συνέθεσε 11 κύκλους τραγουδιών με τον τίτλο «Αρκαδίες»…

Περισσότερα...
 

Κέντρο πολιτισμού το πατρικό του Μίκη

E-mail Εκτύπωση

Του ΜΑΝΟΛΗ ΚΟΚΟΛΑΚΗ στο ΕΘΝΟΣ 7/7/2014

Το πνεύμα, η ψυχή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα κυριαρχούν αιώνια στα Χανιά, στο πατρικό του σπίτι, το οποίο μετατρέπεται σε κέντρο πολιτισμού.

alt

Το όνειρο του κορυφαίου Ελληνα δημιουργού, του Συλλόγου Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», του Δήμου Χανίων και όλων των τοπικών φορέων γίνεται πραγματικότητα, καθώς «άναψε το πράσινο φως» δρομολόγησης των διαδικασιών με στόχο να μετατραπεί, σύντομα, σε κέντρο τέχνης και πολιτισμού το πατρικό της οικογένειας Θεοδωράκη, που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Γαλατά...

Περισσότερα...
 

Κραταιός «Ζορμπάς»

E-mail Εκτύπωση

Επτά, Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Ο ΥΨΗΛΟΣΩΜΟΣ γέροντας έγειρε χαμογελώντας το κεφάλι σε χαιρετισμό, ενώ το κοινό (6.000) τον αποθέωνε χειροκροτώντας. Ηταν ο Μίκης λίγο πριν από την έναρξη του «Ζορμπά» στο Καλλιμάρμαρο και ήταν η ελληνικότητα μέσα από αυτό το μοναδικό συμφωνικό έργο, αλλά και μέσα από τα τραγούδια που ο συνθέτης θέλησε να το συντροφέψουν...

Περισσότερα...
 

Ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη στο Παναθηναϊκό Καλλιμάρμαρο Στάδιο

E-mail Εκτύπωση

Ο «Ζορμπάς» ζωντανεύει ξανά από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 29.06.2014

                       

Ένα κλασικό έργο - ορόσημο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διάσημο στα πέρατα της γης, τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για πρώτη φορά στο Παναθηναϊκό Στάδιο και για μία και μοναδική παράσταση, την Κυριακή 29 Ιουνίου.

alt

Ο λογοτεχνικός ήρωας του μυθιστορήματος «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, ζωντανεύει από τους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον μοναδικό χώρο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, στη σκιά της Ακρόπολης, μέσα από την μεγαλοπρεπή κλασική χορογραφία του Λόρκα Μασσίν, την ανεπανάληπτη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη  και την επιβλητική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη...

Περισσότερα...
 

Dimitris Kalantzis Quintet, Modes & Moods - Music by Mikis Theodorakis

E-mail Εκτύπωση

altΣυναυλία στο Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014/21:00

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του «Mano’s - A jazz tribute to Manos Hadjidakis», μια νέα τζαζ  πρόταση - άποψη μουσικής κατατίθεται, σε υλικό του Μίκη Θεοδωράκη αυτή τη φορά, από το κουϊντέτο του Δημήτρη Καλαντζή, με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής.
Το ρεπερτόριο της παράστασης καλύπτει  ένα σημαντικό χρονικό διάστημα από τη συνθετική παραγωγή του Μίκη Θεοδωράκη, από τις «Μικρές Κυκλάδες» ως το «Άξιον Εστί» και το soundtrack της τανίας «Ζ» του Κώστα Γαβρά.

Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, ενορχηστρώσεις
Τάκης Πατερέλης σαξόφωνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης τύμπανα
Γιώργος Γεωργιάδης μπάσο

 

ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ 2014: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» ΣΤΗ ΖΑΤΟΥΝΑ

E-mail Εκτύπωση

Τη συμβολική επιστροφή του Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα σηματοδοτεί η μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», το Σάββατο 10 Μαΐου, την παραμονή του αγώνα δρόμου Ζάτουνα – Βαλτεσινίκο.

Θα ακουστούν τραγούδια που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά την εξορία του στη Ζάτουνα, καθώς και άλλα γνωστά τραγούδια του μεγάλου δημιουργού. Τα τραγούδια της Ζάτουνας (Αύγουστος 1968 – Οκτώβριος 1969) περιλαμβάνονται σε 11 συλλογές με την ονομασία «Αρκαδίες» και είναι από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών στην εργογραφία του συνθέτη.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι τραγουδιστές:

Λάκης Χαλκιάς, Μπάμπης Τσέρτος, Νάντια Καραγιάννη, Νίκος Καραγιάννης.

Ώρα έναρξης 7:00 μ.μ. στην πλατεία μπροστά από το μουσείο «Μίκης Θεοδωράκης», στη Ζάτουνα.

Περισσότερα...
 

Μίκης Θεοδωράκης: H έκρηξη του ελληνικού λαού είναι ανάγκη απόλυτη

E-mail Εκτύπωση

epivatis 2m

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για την πολιτική χροιά του «Επιβάτη» και του «Ραντάρ», για την απήχησή τους τότε και τώρα, καθώς και για την απόλυτη ανάγκη της λαϊκής έκρηξης

Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Περισσότερα...
 

Ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσιάζει τον "Επιβάτη" και το "Ραντάρ" του 2014 με τη Φωτεινή Δάρρα

E-mail Εκτύπωση

k83 epivatis low mΈνα από τα βασικότερα στοιχεία στα ποιητικά κείμενα των κύκλων «Επιβάτης» και «Ραντάρ» του Κώστα Τριπολίτη είναι ο εκρηκτικός τους χαρακτήρας. Το στοιχείο αυτό, της έκρηξης, έλειψε και από τις δύο ταυτόχρονες εκτελέσεις τους στην αρχή της δεκαετίας του ‘80, για διάφορους λόγους.

Περισσότερα...
 

Γιώργος Αγοραστάκης: Χαρισματικότητα & υψηλή νοημοσύνη - Αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

Περίληψη ομιλίας στην διημερίδα της Δ/σης Εκπαίδευσης Χανίων, για την «χαρισματικότητα & υψηλή νοημοσύνη», ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΑ 1 στο Κ.Α.Μ. 22/3/2014

altΕίναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας ευφυής και χαρισματικός άνθρωπος, δεν είναι απλά ένα μουσικό ταλέντο, αλλά μια μουσική μεγαλοφυΐα. Το ταλέντο και η μουσική νοημοσύνη του ήταν έμφυτη, πράγμα που το ‘δειξε από μικρός. Εργάστηκε όμως σκληρά και τα καλλιέργησε μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της μεγαλοφυΐας και του μουσουργού…

Περισσότερα...
 

Μίκης Θεοδωράκης - προσωπικό website

E-mail Εκτύπωση

alt

 

Ο Θεοδωράκης και η ουτοπία της Ρωμιοσύνης

E-mail Εκτύπωση

του Γιώργου Φουρτούνη, από τα «ΕΝΘΕΜΑΤΑ» 2 Φεβρουαρίου 2014

Mε αφετηρία το βιβλίο του Αντρέα Μαράτου «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης/ Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του»

…Ο Μαράτος μας δείχνει ότι ο Θεοδωράκης δεν είναι μόνο άρρηκτα συνδεδεμένος με τη νεοελληνική πραγματικότητα, με την τετελεσμένη ιστορία της, αλλά επιπλέον, και ίσως κυρίως, αντιπροσωπεύει ό,τι δεν έγινε η Ελλάδα….

Περισσότερα...
 

Μίκης Θεοδωράκης: Διονύσιε Σολωμέ, σε σέ κράζω!... (2)

E-mail Εκτύπωση

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Από τον Αύγουστο τού 1968 έως τον Νοέμβριο τού 1969 ο Μίκης Θεοδωράκης εξόριστος κι αποκλεισμένος από τη Χούντα στην Ζάτουνα της Αρκαδίας. συνέθεσε μερικούς κύκλους τραγουδιών, που τα ονόμασε Αρκαδίες Ι-Χ.
Το τραγούδι «Στον Άγνωστο Ποιητή» -στο κύκλο Αρκαδία
VI- είναι ένα δραματικό-συγκινητικό Έπος, όπου ο Μίκης μνημονεύει και προσκαλεί όλους τούς Μεγάλους πού μεταλαμπάδευσαν την ιδέα της Ελευθερίας στην Ελλάδα…
Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη.

Περισσότερα...
 

Μίκης Θεοδωράκης: Διονύσιε Σολωμέ, σε σέ κράζω!...*

E-mail Εκτύπωση

Ήταν ένας κόκκινος τόμος: ο Διονύσιος Σολωμός με πρόλογο του Πολυλά. Ένα βιβλίο που μεγάλωσα μαζί του. Το θυμάμαι, παιδί στο Αργοστόλι, σε περίοπτη θέση της βιβλιοθήκης του πατέρα μου, που την είχαμε πάντοτε μαζί μας όταν μετακομίζαμε από πόλη σε πόλη, σε κάθε μετάθεσή του ως διευθυντή νομαρχιών ανά την Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Έτσι ήταν που ο Σολωμός βρέθηκε από τότε, και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα αδιάλειπτα να βρίσκεται, μέσα στην καρδιά και τη σκέψη μου. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι το έργο του με σημάδεψε. Ήταν, μαζί με τον Παλαμά, η πλατιά πόρτα που άνοιξε για μένα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια γραμματεία. Αλλά, ταυτόχρονα, ήταν και η πρώτη οδός της μύησής μου στα μεγάλα ιδανικά για τα οποία πάλεψα σε όλη μου τη ζωή: αυτά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της πατρίδας….

Περισσότερα...
 

Ανδρέας Μαράτος: «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης/ Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του»

E-mail Εκτύπωση

Οι Εκδόσεις Ιανός παρουσιάζουν το βιβλίο του Ανδρέα Μαράτου «Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης /Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του». Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 18:00 στην «Αίθουσα εκδηλώσεων Ιανός», Σταδίου 24, Αθήνα.

Θα μιλήσουν:

Μίκης Θεοδωράκης

Αριστείδης Μπαλτάς, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Γιώργος Φουρτούνης, Επίκουρος καθηγητής Πάντειου Πανεπιστήμιου

Λιάνα Θεοδωράτου, Υπεύθυνη Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστήμιου Ν. Υόρκης

και ο συγγραφέας.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαρία Φαραντούρη.

Περισσότερα...
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση
altΜίκης Θεοδωράκης: Μπαλάντες, Της Εξορίας, Αρκαδία VIII, (Δύο τραγούδια – ποταμός Μιλώ και Χάρης - 1944).
ΙΑΝΟΣ, Παρασκευή 10, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014
Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»
Ερμηνεύουν: Νένα Βενετσάνου, Λάκης Χαλκιάς
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει τρεις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη. Οι κύκλοι τραγουδιών που θα ερμηνευθούν είναι οι: Μπαλάντες, Της Εξορίας και Αρκαδία VIII (Δύο τραγούδια – ποταμός Μιλώ και Χάρης). Ερμηνεύουν η Νένα Βενετσάνου και ο Λάκης Χαλκιάς.
Περισσότερα...
 

Συνάντηση στο Τολέδο: Μίκης Θεοδωράκης – Νίκος Καζαντζάκης – Ελ Γκρέκο

E-mail Εκτύπωση
Το 2014 έχει ανακηρυχτεί έτος El Greco – 400 χρόνια από το θάνατό του στο Τολέδο της Ισπανίας. Μια μικρή αφιέρωση κάνομε εδώ, με το προσκύνημα ενός άλλου μεγάλου κρητικού –του Μίκη Θεοδωράκη- στο Τολέδο το 1990, μεταφέροντας ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη «Μίκης Θεοδωράκης, θρησκεία μου είναι η Ελλάδα»
Περισσότερα...
 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ