Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2010

Τα νέα του 2010

Η “σπίθα”

E-mail Εκτύπωση
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
H ιδρυτική διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών. Ένα κίνημα αντίστασης και ανυπακοής στην επιβολή ξενόφερτων λύσεων, ηθών και μέτρων, που αλώνουν την κυριαρχία της χώρας, την ανεξαρτησία της και «την ψυχή του λαού της».
Περισσότερα...
 

Κίνημα Ανεξαρτήτων Πολιτών

E-mail Εκτύπωση
Την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα», ανακοίνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η εκδήλωση για την ίδρυση του κινήματος πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους πολίτες σε «ανυπακοή» απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως υποστήριξε, προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και «εκχωρούν τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στις ξένες δυνάμεις»...
Περισσότερα...
 

Πνευματικό Εμβατήριο & Canto General

E-mail Εκτύπωση

Τα επικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη, “Πνευματικό Εμβατήριο”, “Canto General” και “Ένας όμηρος” που άφησαν ανεξίτηλο το ίχνος τους στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27 Νοεμβρίου 2010.

Περισσότερα...
 

ΑΝΥΠΑΚΟΗ

E-mail Εκτύπωση
(Συμπεράσματα από τις πρόσφατες εκλογές)
Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στο ΒΗΜΑ 14/11/2010
            Τα αποτελέσματα από τις τελευταίες εκλογές θέτουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με κείνο το ποσοστό των ψηφοφόρων που νομιμοποιεί μια κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα να ισχυρίζονται ότι διαθέτουν την πλειοψηφία ενός λαού και επομένως το δικαιούται να ασκούν την εξουσία.
Περισσότερα...
 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΡΑΜΑ

E-mail Εκτύπωση
Oμιλία του Μίκη Θεοδωράκη στην έναρξη της 9ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κοινοβουλίου 2010, με θέμα «Η Ευρώπη και η Ελληνική της κληρονομιά», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και του Δήμου Αθηναίων στον χώρο «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» του Δήμου Αθηναίων, την Πέμτπη 16 Σεπτεμβρίου 2010.
Περισσότερα...
 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 85 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ, ΠΕΜΠΤΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

E-mail Εκτύπωση
Mikis85_1mΣτις 29 Ιουλίου ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μίκης του πανελληνίου και της οικουμένης, συμπληρώνει ογδόντα πέντε χρόνια ζωής. Στις 29 Ιουλίου του 1925 γεννήθηκε στη Χίο από πατέρα Κρητικό και μητέρα Σμυρνιά. Για να τιμήσουν τη μεγάλη αυτή επετειακή γιορτή οι σημαντικότεροι παλιοί και νέοι συνεργάτες του, τραγουδιστές, συνθέτες και ηθοποιοί, Έλληνες και ξένοι, καθώς και μερικοί ακόμη σπουδαίοι καλλιτέχνες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και σχεδίασαν ένα μουσικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσουν, ως δώρο γενεθλίων, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 9:00 το βράδυ, στο Θέατρο του Λυκαβηττού, που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει δυσμέτρητες, αλλά πάντα δοξασμένες, στιγμές της μουσικής του δημιουργίας.
          Τραγούδια αγαπημένα, τραγούδια λατρεμένα, από την υπέροχη και απύθμενη δεξαμενή της πολύτιμης και ανυπολόγιστης προσφοράς του, φορτισμένα με μνήμες και συναίσθημα, θα ανάψουν, σαν κεράκια τούρτας γενεθλίων, για να θυμίσουν τη μεγάλη πορεία του συνθέτη, του πολιτικού, του στοχαστή, του ανθρώπου Μίκη Θεοδωράκη.
          Η μοναδική αυτή εκδήλωση, εκδήλωση σεβασμού και αγάπης συνάμα, είναι σίγουρο ότι θα προσφέρει σπάνιες στιγμές συγκίνησης και ενθουσιασμού σε όσους θελήσουν να παρευρεθούν και να συνεορτάσουν τα ογδοηκοστά πέμπτα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη. Και να ευχηθούν όλοι μαζί, χρόνια πολλά και καλά να ζήσει ακόμη. 
Περισσότερα...
 

Οι ξένοι ονειρεύονται την καταστροφή της Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση
Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στον Κώστα Μάρδα Espresso, 19-7-2010
Μίκη Θεοδωράκη σε σένα κράζω: «Από την Αυστραλία στον Καναδά κι' από τη Γερμανία ως τη Τασκένδη διασκορπισμένοι οι Έλληνες». Και σήμερα «από την Αυστραλία στον Καναδά κι από τη Γερμανία ως τη Τασκένδη...καταχρεωμένοι οι Έλληνες». Κι εσύ σήμερα κράζεις:
«Οι ξένοι ...ονειρεύονται την καταστροφή της Ελλάδας».
«Μια ...Ιερή Γάτα μας έριξε στη Φάκα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
«Η διαφθορά τώρα είναι...λαοπρόβλητη».
«Όλα έχουν πολτοποιηθεί!».
Συνέντευξη αυτού του μεγάλου- της Ελλάδας και της Οικουμένης- στην Εspresso, με αφορμή την επετειακή συναυλία στο Λυκαβηττό, την Πέμπτη, 29 Ιουλίου ,αφιερωμένη στα 85 χρόνια του.
Περισσότερα...
 

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
ΣΥΝΑΥΛΙΑ Κ.Ο.Α. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2010
8 Ιουλίου 2010, Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Mikis_66mΣουίτα από το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ»
Συμφωνία αρ.4 «Των Χορικών» (Αισχύλου «Ευμενίδες» σε μετάφραση Κώστα Γεωργουσόπουλου, Ευριπίδη «Φοίνισσες» σε μετάφραση Γεράσιμου Σπαταλά)
Σολίστ: Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος, Μαρία Βλαχοπούλου, μεσόφωνος, Γιάννης Τσιτσελίκης, βιολοντσέλο, Λυδία Κονιόρδου, απαγγελία
Συμμετέχουν: Χορωδία της Ε.Ρ.Τ. (Διδασκαλία-δ/νση: Δημήτρης Μπουζάνης), Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών (Διδασκαλία-διεύθυνση: Σταύρος Μπερής)
Διεύθυνση ορχήστρας: Βύρων Φιδετζής
 

MIKIS THEODORAKIS & FRANCESCO DIAZ – TIMELESS

E-mail Εκτύπωση
(The 85th Anniversary Album)
cover11Just in time for the 85th birthday of Mikis Theodorakis (born on 29th July 1925), the production of one of the most spectacular Theodorakis album projects of the last years has been accomplished. Hamburg-based house musician Francesco Diaz, one of the pioneering and defining artists of the Ibiza sound, a man who due to his DJ-style and countless compilations has been labeled as house gourmet, has put his hands on 12 Theodorakis songs, summoned some truly outstanding musicians into his studio and produced new versions of the legendary material. Interweaving the voices of Mikis Theodorakis, Karl Frierson, Kaliopi Vetta and Petros Pandis with fresh sounds ranging from acid jazz to deep house with a soulful and sometimes funky vibe, his deep-felt love for the charismatic Greek shines through in every second of his diligent production.
 

Ο ρόλος του Πολιτισμού για την έξοδο από την κρίση

E-mail Εκτύπωση
Βαρυσήμαντη ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον «Συνασπισμό» την Τρίτη 1.6.2010 στην Αθήνα σχετικά με την οικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Mikis_55m«...Η μεθοδευμένη υποταγή μας στο ΔΝΤ αποτελεί την τελική φάση της προσπάθειάς τους αυτής, ώστε να μας ρουφήξει αυτή η μαύρη τρύπα ολοκληρωτικά. Με δυο λόγια προβλέπω το τέλος μας ως Έθνους, Λαού, Ιστορίας και Πολιτισμού. Το τέλος αυτού που μάθαμε να θεωρούμε και να ονομάζουμε "ΕΛΛΑΔΑ"...» Ο Μίκης, στην τοποθέτησή του, δεν "ξέχασε" το "αποτρόπαιο έγκλημα του Ισραήλ": "Ο τόπος και ο τρόπος της δολοφονικής επίθεσης παραπέμπουν σε γκανγκστερική νοοτροπία", σημείωσε, ασκώντας δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση, που "υποκριτικά τώρα καταδίκασε το Ισραήλ.
 

Μίκης Θεοδωράκης και «Ανδαλουσία» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

E-mail Εκτύπωση
Mikis_65mΤο πιο πρόσφατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ανδαλουσία» (2009), παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη η Μαρία Φαραντούρη, την Παρασκευή 21 Μαΐου 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα διεύθυνε ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης. Το πρόγραμμα του αφιερώματος περιελάμβανε έργα πασίγνωστα και άλλα λιγότερο γνωστά από την πλούσια και ευρεία εργογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Ο άοκνος και αστείρευτος Μίκης Θεοδωράκης επέστρεψε στο έργο του Romancero Gitano, σε ποίηση F. G. Lorca. (ελληνική μετάφραση - απόδοση: Οδυσσέας Ελύτης) και το επεξεργάστηκε εκ νέου, παραδίδοντας το 2009 επτά τραγούδια για άλτο και συμφωνική ορχήστρα υπό τον τίτλο «Ανδαλουσία».
 

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

E-mail Εκτύπωση
Πρόγραμμα Συναυλιών - Καλοκαίρι 2010
Περισσότερα...
 

«ΝΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ»

E-mail Εκτύπωση
Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην Δέσποινα Σαββοπούλου στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ,
Δημοσίευση: 6 Μαΐου 2010
Mikis_63_mΜε την εφηβική ζωντάνια που διαθέτει, τον αμείωτο πατριωτισμό του, μαζί με το κοφτερό μυαλό του που έχει την ικανότητα να διεισδύει στις αληθινές αιτίες των γεγονότων, ο Μίκης Θεοδωράκης παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα του σήμερα, ανησυχεί βαθιά και δηλώνει αφοπλιστικά «παρών». Πρωτομαγιά 2010, εν αναμονή των νέων σκληρών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης παραχώρησε στα «Επίκαιρα» μια συνέντευξη εφ' όλης της πολιτικής ύλης... «Η ντροπή που νιώθω είναι απέραντη όχι μόνο γιατί δεν μπορώ να αντιδράσω, αλλά πιο πολύ γιατί βλέπω γύρω μου όλους αυτούς τους διαμορφωμένους από τους πολιτικούς μου αντιπάλους να δέχονται αδιαμαρτύρητα τον ευτελισμό της χώρας μας, φτύνοντας έτσι πάνω στις θυσίες και στο αίμα που έχυσε η γενιά μου για μια Πατρίδα Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Υπερήφανη». Λόγια του μεγάλου μας Μίκη, ο οποίος στην Ελλάδα του σήμερα αισθάνεται, όπως ο ίδιος δηλώνει, «σαν ένα αιχμάλωτο θηρίο μέσα σε κλουβί»
Περισσότερα...
 

ΠΡΟΜΗΝΥΜΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΟΡΩΝ ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης

 …Κάποιοι μας ντρόπιασαν και μας φόβισαν για να μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που αποτελεί βασικό παράγοντα της επεκτατικής πολιτικής των ΗΠΑ, αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης και επισημαίνει τους κινδύνους για τα εθνικά μας θέματα.

Περισσότερα...
 

«Μίκης Θεοδωράκης, Ο Συνθέτης των Ποιητών και των Οραμάτων», 1950 έως Σήμερα

E-mail Εκτύπωση
Μία ταινία του Γιάννη Κατωμερή
Μίκης ΘεοδωράκηςΤον Ιανουάριο του 2010 ολοκληρώθηκε η δεύτερη ταινία ενός αυτοβιογραφικού δίπτυχου, με τίτλο : «Μίκης Θεοδωράκης – Ο Συνθέτης των Ποιητών και των Οραμάτων, (1950 έως Σήμερα)», η οποία επιλέχθηκε για το Επίσημο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, και κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 14 Μαρτίου, ώρα 20:00 στον κινηματογράφο «Τζον Κασσαβέτης», στο λιμάνι.
Περισσότερα...
 

Συναυλία αφιέρωμα στο ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση
Στη ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ (Επιμενίδου και Μίνωος) στα Χανιά, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010, ώρα 9μμ, με την αιγίδα του ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ.
Ερμηνεύουν: Ελισάβετ Βερούλη, Τάσος Ψαλλιδάκης, Ζωή Μαρκαντωνάκη, Βιργινία Μελιγκουνάκη. Κιθάρα-φωνή: Τάκης Δημητρόπουλος Πιάνο-φωνή: Ευριπίδης Σταματίου
 

Από τον Ραχμάνινοφ και τον Στραβίνσκι στον Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΤις μουσικές συγγένειες ανάμεσα στα έργα των μεγάλων Ρώσων συνθετών Σεργέι Ραχμάνινοφ, Ιγκόρ Στραβίνσκι, Ντμίτρι Σοστακόβιτς και την επιρροή που άσκησαν στον Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, επιχειρεί να αναδείξει η συναυλία που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 12 Μαρτίου Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (πρώην Αίθων φίλων Μουσικής). Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού θα συμπράξει με εργα Στραβίνσκι Ραχμάνινοφ, Μικη Θεοδωράκη (Σουίτα για πιάνο (βραβευμένο έργο το 1957) στην Μόσχα Αντιγόνη , Ζορμπάς).
Σημαντική είναι η παρουσία της Ρωσίδας Σοπράνο Αιμιλία Τιταρένκο, η οποία θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από την όπερα Αντιγόνη. Η Αιμιλια Τιταρενκο γνωρίζει βαθιά τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, και εχει ηχογραφήσει την τριλογία Αντιγόνη Ηλέκτρα Μήδεια. Επί σκηνής θα εμφανιστούν ο τενόρος Ζάχος Τερζάκης και η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το ρεπερτόριο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.
 

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Τα θεμέλιά μου στα βουνά

E-mail Εκτύπωση
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, Τα θεμέλιά μου στα βουνάΗ Legend παρουσιάζει το χρυσό άλμπουμ «Τα θεμέλιά μου στα βουνά», ένα απάνθισμα από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, ερμηνευμένα από μια σπουδαία τραγουδίστρια, τη Γλυκερία την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 στις 11.30 το πρωί στο βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οργανισμού Π. Κυριακίδη (Μητροπόλεως 62).

37 ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα και ασίκικα, τραγούδια-αναφορές στη συλλογική μας μνήμη ή όπως σημειώνει ο ίδιος ο συνθέτης «ένα σύγχρονο σπονδυλωτό "χορικό" με κορυφαία την Γλυκερία και με "υμνωδούς" μια πλειάδα από τους σύγχρονους βάρδους του ελληνικού λαού». Βασισμένος στον στίχο του Ελύτη από το Άξιον Εστί «Τα θεμέλιά μου στα βουνά και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους –και πάνω τους η μνήμη καίει- άκαυτη βάτος» ο τίτλος του cd, το οποίο χρειάστηκε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

 

Δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη για την «επιτήρηση»

E-mail Εκτύπωση
Ε Ι Ν Α Ι   Ν Τ Ρ Ο Π Η
Διαβάζω στον Τύπο ότι σε λίγο θα εγκατασταθεί ένα «Διευθυντήριο» στην χώρα μας, που ουσιαστικά θα μας κυβερνά με δικτατορικό τρόπο. Τα μέλη του θα παίρνουν μόνα τους όλες τις καίριες αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν τον χαρακτήρα τελεσιγράφων, που θα πρέπει η χώρα μας να εφαρμόζει χωρίς δικαίωμα γνώμης.
Τα σκληρά οικονομικά μέτρα που πρόκειται να λάβουν, θα βυθίσουν τις κοινωνικές τάξεις -τη μια μετά την άλλη- σε απόγνωση, που τελικά θα γενικευθεί και θα μας οδηγήσει σε δραματικές κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις.
Το χειρότερο δε είναι ότι δεν πρόκειται τίποτα να διορθωθεί. Γιατί οι αιτίες του Κακού δεν βρίσκονται στους αριθμούς αλλά στους ανθρώπους. Που οι πάντες εν γνώσει τους οδήγησαν την χώρα εκεί που την οδήγησαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και όλοι μαζί εμείς που τους ψηφίζουμε, παρακολουθούμε την κατάσταση πληγωμένοι γιατί μας ξεγέλασαν ΟΛΟΙ ΟΛΟΥΣ, καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη ΟΛΟΙ ΟΛΩΝ και χάσαμε τον εαυτό μας και την πατρίδα μας.
Δεν αγαπάμε τους εαυτούς μας, δεν αγαπάμε την χώρα μας και γι' αυτό τίποτα δεν μας σώζει.
Έτσι εκεί που φτάσαμε, τουλάχιστον ας μην ξεφτιλιζόμαστε μπροστά στους ξένους, γιατί είναι ντροπή ένας λαός με πληθυσμό 10 εκατομμυρίων να μην έχει 10 ανθρώπους ικανούς και να χρειάζεται την βοήθεια των ξένων.
ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ !
Αθήνα, 17.2.2010
 

Προβολή της ταινίας: « Μίκης Θεοδωράκης: Το Χρώμα της Ελευθερίας» - Ιχνογραφώντας τα νεανικά χρόνια του συνθέτη 1925 – 1950

E-mail Εκτύπωση
Σενάριο – σκηνοθεσία : Γιάννης Κατωμερής
Μίκης Θεοδωράκηςτη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στον κινηματογράφο «Φιλίπ», Θάσου 11, Πλατεία Αμερικής, ώρα 20:00.
Η Οδύσσεια της ζωής του μεγάλου έλληνα συνθέτη. Από τη γέννησή το 1925, η ταινία ταξιδεύει τον θεατή στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, αφουγκράζεται τον Μίκη να πολεμά τον κατακτητή την περίοδο της Κατοχής και τον συναντά στους τόπους εξορίας και βασανισμού του μέχρι το 1950, που ελεύθερος για πρώτη φορά μετά από χρόνια, είναι σε θέση να κάνει τις μνήμες του μουσική.
Στη βραδιά θα εμφανιστεί η Τατιάνα Παπαγεωργίου, όπου στο πιάνο θα παίξει αποσπάσματα από τα έργα που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης εκείνα τα δύσκολα αλλά και δημιουργικά χρόνια.
Περισσότερα...
 

Αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΑφιερωμένη στο μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για να υποδεχθούν το νέο έτος, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, τον χαρακτήρισε, ως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πολιτιστικής ιστορίας του τόπου μας και σημαντικό παράγοντα στο γίγνεσθαι της χώρας. Η μουσική σας είναι μέλος της ζωής μας, τόνισε και εξήρε τις υπηρεσίες του προς τις πανανθρώπινες αξίες, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ειρήνης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για ανατροπή και αποκατάσταση της ιστορίας, αναφερόμενος στην απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης, είπε, αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο του Έθνους και όχι μόνο του Πολιτισμού μας, είναι η ενεργός συνείδηση του Έθνους. Συνθέτει εξαιρετικά σπάνιες ιδιότητες: είναι αγωνιστής, έχει συνείδηση της ιστορίας, έχει τόλμη, ξέρει να κάνει πραγματική αντίσταση, είναι διανοούμενος, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων να τιμήσει το Μίκη Θεοδωράκη σημαίνει την ενότητα του Έθνους και τη δημοκρατική συνείδηση τους. Στην αντιφώνηση του, ο Μίκης Θεοδωράκης, αναφερόμενος στην ίδια απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων, σχολίασε ότι δείχνει ότι σε αυτή την ξεχασμένη γωνιά που λέγεται Ελλάδα συμβαίνουν θαύματα. Ο συμβολισμός της πράξης τους με έκανε να αφήσω το σπίτι μου και να κάνω υπέρβαση σωματική για να εκφράσω χαρά και ευγνωμοσύνη. Ολόκληρο το έργο μου, συνέχισε, ερμηνεύεται υπό το πρίσμα τριών λέξεων : Ελλάδα-πατρίδα- ελευθερία. Θυμήθηκε τον πατέρα του, Γιώργο Θεοδωράκη, ο οποίος ως εθελοντής πολέμησε στο Μπιζάνι, στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, "τότε που ενωμένοι οι Έλληνες δημιούργησαν το σημερινή Ελλάδα", αλλά και το διχασμό στην κορυφή που οδήγησε στην καταστροφή της Μικράς Ασίας. Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε ως έθνος και ως λαός πρέπει να υπάρχει εθνική ενότητα, διαφορετικά θα ζούμε καταδικασμένοι να έχουμε το ρόλο του εξαρτημένου, του ουραγού, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Μίκης Θεοδωράκης παρατήρησε ότι σήμερα που η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους, φανερούς και ύπουλους, που στο στόχαστρο τους έχουν βάλει μέχρι και την ίδια την εδαφική της ακεραιότητα, επιβάλλεται λαός και στρατός να είναι ενωμένοι, ενημερωμένοι και άγρυπνοι. ΑΠΕ-ΜΠΑ
Περισσότερα...
 

Έκκληση του Μίκη Θεοδωράκη «Για την υπεράσπιση της εθνικής μας συνείδησης» και άλλα σχετικά κείμενα

E-mail Εκτύπωση
Μίκης Θεοδωράκης"Σ' αυτή την ιστορική καμπή που βρισκόμαστε, τρία είναι τα κύρια μέτωπα στα οποία οφείλουμε να πάρουμε σαφή στάση:
Το πρώτο αφορά την Κύπρο και το σχέδιο Ανάν. Το δεύτερο αφορά τα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία». Και το τρίτο την υπεράσπιση της ελληνικότητας μπροστά στην επίθεση που δέχεται από ελληνικές και διεθνείς οργανωμένες δυνάμεις..."

 

Περισσότερα...
 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ