Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2007

Τα νέα του 2007

ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΚυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης ο συλλογικός τόμος «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ». Περιλαμβάνει 18 κείμενα που περιγράφουν τα φαινόμενα της μουσικής και της αρμονίας σε συμπαντικό, γήινο και ανθρώπινο επίπεδο. Το 1942 ο έφηβος Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε και στη συνέχεια ανέπτυξε την προσωπική του θεωρία για τη Συμπαντική Αρμονία. Το 2006 το διεθνές Συμπόσιο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου στη Χερσόνησο της Κρήτης αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα διεπιστημονικού διαλόγου για μια αναλυτική περιγραφή και δημόσια συζήτηση της θεωρίας αυτής. Με λόγο μεστό και συναρπαστικό, ο Μίκης Θεοδωράκης μας αφηγείται ποιος «Θεός» κυβερνά από την εφηβεία μέχρι σήμερα τη ζωή, τη δράση και το έργο του. Μεταξύ άλλων, προκαλεί ανοικτά την κατακερματισμένη επιστήμη των καιρών μας όταν περιγράφει τις άρρητες στιγμές και τις «μαγικές» διεργασίες γένεσης των νέων μουσικών ιδεών - τι «παθαίνει» το σώμα και ο νους του συνθέτη όταν επικοινωνεί με τη Μούσα. Ο συνθέτης και 18 ειδικοί επιστήμονες από 10 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού συμμετέχουν σε έναν διάλογο για τη μουσική και την αρμονία υπό την οπτική πολλών επιστημονικών πεδίων: Κοσμολογίας, Βιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Μουσικολογίας, Νευροεπιστημών, Παιδαγωγικής, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Φυσικής και Ψυχολογίας.

Στον τόμο, μεταξύ άλλων, περιγράφονται: η θεωρία της Συμπαντικής Αρμονίας, οι ρίζες και η πορεία της «περίτεχνης» αυτής θεωρίας από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 21ο αιώνα, οι ήχοι του Σύμπαντος, η γένεση και η ανάπτυξη του τραγουδιού και της μουσικής σε ορισμένα μόνο είδη του πλανήτη, η φύση και τα δομικά στοιχεία της μουσικής, οι σχέσεις της μουσικής με το Σύμπαν, τον εγκέφαλο, το σώμα και τον νου, το «που» βρίσκεται η μουσική και η διάκρισή της από την επικοινωνιακή μουσικότητα, οι σχέσεις της με την κίνηση, τη συγκίνηση, τον συγχρονισμό με τους άλλους, οι επιδράσεις της στην προσωπική, διαπροσωπική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη, η δυνατότητα να γίνει η μουσική πρότυπο αρμονίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και συνύπαρξη, τι συμβαίνει σε κράτη της σύγχρονης Δύσης όταν αστόχαστα προχωρούν με την ψευδαίσθηση μιας επίπλαστης κοινωνικής αρμονίας, και τρεις -ούτως ή άλλως ατελείς- περιγραφές του προσώπου του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Μίκης Θεοδωράκης - Οι Αφίσες μου

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΚυκλοφορούν για πρώτη φορά, από τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ, συγκεντρωμένες σε μία πολυτελή έκδοση, οι αφίσες του προσωπικού αρχείου του Μίκη Θεοδωράκη. Το σπάνιο και ανέκδοτο αυτό υλικό, καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1952 μέχρι τις μέρες μας και αφορά τις λαϊκές συναυλίες καθώς και τις παραστάσεις των συμφωνικών του έργων. Η έκδοση αποτελεί μία πρωτότυπη πινακοθήκη της πορείας του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, η οποία καταγράφει την απήχηση του έργου του παγκοσμίως, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπει σε εποχές συναρπαστικές όχι μόνο για την ελληνική μουσική αλλά για τα ελληνικά πράγματα γενικότερα.

Πρόκειται για μία σπάνια όσο και απολαυστική συλλογή από 278 αφίσες. Πολλές από αυτές αφορούν τις λαϊκές συναυλίες που έδωσαν ο Μίκης Θεοδωράκης και οι συνεργάτες του στις τέσσερις γωνιές της γης όπου ταξίδεψαν τα χρόνια της δικτατορίας -και όχι μόνον- για να τραγουδήσουν τη μουσική του, συνώνυμη με την Ελλάδα αλλά και με τον αγώνα για την Ελευθερία. Περιλαμβάνονται επίσης πολλές αφίσες για συμφωνικά και μετασυμφωνικά έργα, κύκλους τραγουδιών, όπερες και μπαλέτα που παρουσιάστηκαν στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Από το Βερολίνο μέχρι τη Βαρκελώνη, από το Σαντιάγκο μέχρι τη Στοκχόλμη και από τη Βηρυτό μέχρι τη Μελβούρνη και την Κινσάσα, το λεύκωμα ταξιδεύει νοερά τον αναγνώστη σε στάδια, μέγαρα, εκκλησίες και θέατρα σ' όλο τον κόσμο, για να πάρει μία μικρή, έστω, γεύση από το μοναδικό μουσικό αγώνα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στοχαστή που αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο της νεότερης πολιτιστικής ιστορίας μας.

Το λεύκωμα - ντοκουμέντο συνοδεύεται από κριτικές στον Τύπο της εποχής και σχόλια από τους «συνταξιδιώτες του», στα πέρατα του κόσμου, Μαρίας Φαραντούρη, Πέτρου Πανδη, Αντώνη Καλογιάννη, Λάκη Καρνέζη, Βασίλη Βασιλικού.

 

Μίκης Θεοδωράκης: Σε πρώτο πρόσωπο, του Γιώργου Αρχιμανδρίτη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΟ λόγος του ανθρώπου που, πέρα από πολεμικές και αντιπαραθέσεις, ενσάρκωσε τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού και δεν έπαψε να μας υπενθυμίζει πως κάθε στιγμή και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορούμε να σκεπτόμαστε ελεύθερα, να τραγουδάμε και να ελπίζουμε. Ο Μίκης Θεοδωράκης σε πρώτο πρόσωπο. «Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία, στα οποία εκθέτω τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή μου, εδώ ίσως η ωριμότητα του χρόνου με οδήγησε σε μια ουσιαστική και πυκνή σύνθεση, μέσα από την οποία ο αναγνώστης ελπίζω ότι θα δει τους κυριώτερους κρίκους που συνέθεσαν τη ζωή μου και που αποτέλεσαν τους δύο βασικούς πυλώνες της: τον ιδεολογικό και τον καλλιτεχνικό.».

Έτσι κρίνει ο Μίκης Θεοδωράκης το βιβλίο αυτό που γεννήθηκε μέσα από προσωπικές συνομιλίες του συνθέτη με το Γιώργο Αρχιμανδρίτη και που στόχο του έχει να ψαύσει τη βαθύτερη ουσία της ζωής και του έργου του. Όχημα ο ίδιος ο λόγος του Μίκη, γλαφυρός, χειμαρρώδης, συγκινητικός, αληθινός, στην καρδιά του οποίου «η ελληνική κληρονομιά, άπειρη και πολύτιμη για όλη την ανθρωπότητα, βρήκε τα πιο όμορφα σημάδια αναγνώρισής της», όπως λέει, χαρακτηριστικά, στον πρόλογο του βιβλίου, ο Τζακ Λανγκ. To βιβλίο εκδίδεται από τα «Ελληνικά Γράμματα».

 

Παιδικές χορωδίες στις πυρόπληκτες περιοχές

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΕκατοντάδες μαθητές πλημμύρισαν, τη Δευτέρα 22.10.2007, το κλειστό γυμναστήριο της Κρέστενας, όπου για δύο ώρες απόλαυσαν τα τραγούδια της Ολλανδικής χορωδίας Haags Matrozenkoor και της παιδικής χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, δύναμης και ελπίδας στους κατοίκους της Πελοποννήσου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο – Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης Ζάτουνα, τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ζέσταναν τις παιδικές ψυχές και αναπτέρωσαν το ηθικό των δοκιμαζόμενων κατοίκων της Ηλείας δίνοντάς τους δύναμη και κουράγιο για να αντιπαλέψουν τις συνέπειες της καταστροφής.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο χαιρετισμό του στα παιδιά σημείωσε:

"...είναι πολύ παρήγορο να βλέπει κανείς ότι οι σημερινοί νέοι δεν αδιαφορούν για τα προβλήματα των άλλων αλλά ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για να βοηθήσουν. Η πρωτοβουλία σας αυτή είναι πραγματικά αξιέπαινη και εύχομαι να σας μιμηθούν κι άλλοι.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση για έναν πνευματικό δημιουργό από το να βλέπει τα νέα παιδιά να έρχονται σε τόσο στενή και δημιουργική επαφή με το έργο του. Μια επαφή που ελπίζω να σας κάνει να γνωρίσετε καλύτερα μια σοβαρή πτυχή της σημερινής πολιτιστικής μας ζωής: το ελληνικό τραγούδι. Είναι αυτό που γαλούχησε γενιές ολόκληρες τόσο στην προσωπική όσο και στην κοινωνική, ακόμα και στην εθνική τους ζωή.

Φέρνοντας στο μυαλό μου τα πρόσωπά σας, νοιώθω με χαρά ότι τίποτα δεν πήγε χαμένο. Ειδικά στον τομέα αυτό, του ελληνικού τραγουδιού, που παραμένει ζωντανό στις μνήμες των απλών ανθρώπων και είναι κατά κάποιο τρόπο η τελική εκδίκηση ενάντια στις δυνάμεις του σκοταδισμού που πίστεψαν ότι μπορούν να εξοντώσουν αυτόν τον καρπό της ένωσης του λαού μας με τους συνθέτες και τους ποιητές του..."

 

Δύο μεγάλες συναυλίες υπέρ των πυροπλήκτων

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜε τη μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη πλημμύρισε το Ηρώδειο σε δύο μεγάλες συναυλίες υπέρ των πυροπλήκτων στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», και 60 από τους καλύτερους τραγουδιστές μας (30 κάθε βραδιά).

Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται πάντοτε στις επάλξεις, με θέση και άποψη, ενεργός και συμμετέχων στα μεγάλα γεγονότα του τόπου. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, παρά να βρεθεί στο πλευρό των πυρόπληκτων της Ηλείας, ψυχικώς και μέσα από το έργο του.

Συνδιοργανωτής των συναυλιών ο Λάκης Λαζόπουλος, που είχε και το ρόλο του παρουσιαστή, επισήμανε ότι «οι καλλιτέχνες ελέγχουν την σχέση τους με την κοινωνία βάσει των αντανακλαστικών που επιδεικνύουν κάθε φορά. Χαίρομαι που τώρα ανταποκρίθηκαν τόσοι πολλοί».

Την ανάγκη μιας συντονισμένης διαμαρτυρίας ζήτησε ουσιαστικά ο Μίκης στις 19-9-2007 λέγοντας ότι «η εθνική καταστροφή, πέραν όσων πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αποκατασταθούν οι ζημιές, υποβάλλει ένα αίτημα για κάθαρση και νέμεση. Γαλουχημένος σε μια γενιά που είχε ως «πρώτο θέμα την πατρίδα» τον συγκινούν αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες. «Αγαπούμε Ελλάδα, το έθνος, τον λαό», λέει. «Θεωρώ, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα είδος προπαγάνδας εναντίον της πατρίδας και του λαού. Ένας λαός έξω από την πατρίδα του είναι σαν ψάρι έξω από τη θάλασσα.

 

Συμφωνικός Θεοδωράκης σε έξι νέους δίσκους

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΤο συμφωνικό πορτρέτο του Μίκη Θεοδωράκη αποτυπώνεται στη σειρά έξι cd, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Συμφωνική Μουσική» που κυκλοφορεί από τη Legend.

Πρόκειται για ένα δισκογραφικό «ψηφιδωτό» με έργα του δημιουργού γραμμένα στη διάρκεια μισού αιώνα, όπου περιλαμβάνονται και οι πέντε συμφωνίες του που εκδίδονται για πρώτη φορά όλες μαζί.

Στη σειρά περιλαμβάνονται: 1. «Ελληνική Αποκριά» (σουίτα μπαλέτου), με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. 2. «Πρώτη Συμφωνία - Οιδίπους Τύραννος - Ερως και Θάνατος - Το Πανηγύρι της Αση-γωνιάς», με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (σολίστ Μαίρη-Ελεν Νέζη, αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης). 3. «Δεύτερη Συμφωνία (Το τραγούδι της γης)», σε ποιητικό κείμενο Μ. Θεοδωράκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας. 4. «Τρίτη Συμφωνία», σε ποίηση Σολωμού, Καβάφη και κείμενα βυζαντινών ύμνων, με τη Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία Viva (διεύθυνση Μ. Θεοδωράκη). 5. «Τέταρτη Συμφωνία - Των Χορικών», σε κείμενα Αισχύλου και Ευριπίδη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα και χορωδιακό σύνολο, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. 6. «Εβδομη Συμφωνία» (Εαρινή), σε ποίηση Γ. Ρίτσου και Γ. Κουλούκη, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Πράγας κ.ά.

Η έκδοση συνοδεύεται από πολυσέλιδα βιβλιαράκια όπου περιέχονται τα κείμενα των έργων (αποσπάσματα από αρχαίους τραγικούς, βυζαντινοί ύμνοι και ποίηση Σολωμού, Καβάφη, Ρίτσου, Κουκούλη), πλούσιο -κι ανέκδοτο- φωτογραφικό υλικό, κείμενα αισθητικής και ιστορικής τεκμηρίωσης που υπογράφει ο μουσικοκριτικός Γιώργος Μονεμβασίτης.

Η σημαντική αυτή δισκογραφική έκδοση παρουσιάστηκε στις 25-9-2007 στην Αθήνα. Όπως ανέφερε στη παρουσίασή της ο Μ. Θεοδωράκης, «μετά από τόσα χρόνια, όντας 82 χρόνων, και έχοντας δει δεκάδες έργα μου να κυκλοφορούν στο εξωτερικό με μεγάλες ορχήστρες». Σημείωσε ότι άξιοι συνθέτες πριν από εκείνον δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν το έργο τους να δισκογραφείται, ν' αποκτά αυτό το δίαυλο επικοινωνίας με το κοινό. Μίλησε για τον καταναλωτισμό και το λαϊκισμό, που έχουν οδηγήσει στην «απομάκρυνση των Ελλήνων από τους πνευματικούς μας φάρους», επισημαίνοντας: «Υπάρχει φως, όμως δεν το βλέπουμε... το σκεπάσανε... Εμείς εξακολουθούμε να δουλεύουμε υπό σκιά».

Για τον «θυελλώδη μουσικό και άνθρωπο» μίλησε, με καρδιά αλλά και μουσική γνώση, ο Θάνος Μικρούτσικος. «Πρέπει να τολμήσουμε να ονοματίσουμε τους μύθους του σήμερα», είπε, τονίζοντας: «Χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη η ελληνική μουσική θα ήταν αλλιώς. Η περίπτωσή του είναι μοναδική στη χώρα μας».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

E-mail Εκτύπωση

Ένα νέο βαρυσήμαντο κείμενο του Μίκη Θεοδωράκη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Ελληνικότητα και «διανόηση»" των Θεοδωράκη και Κοντογεώργη (Εκδόσεις «ΙΑΝΟΣ»)

Περισσότερα...
 

ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

E-mail Εκτύπωση
Η Κολομβία και άλλες υπανάπτυκτες χώρες και λαοί, που παράγουν και εξάγουν ηρωίνη, βρίσκονται στην μαύρη λίστα των εθνών.

Γιατί τάχα να μην είναι στην ίδια μαύρη λίστα οι ανεπτυγμένες χώρες και λαοί που παράγουν και εξάγουν πολεμικά όπλα;

Μήπως το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς το ίδιο, δηλαδή ΘΑΝΑΤΟΣ ;

Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη για το «MONTHLY REVIEW»

Περισσότερα...
 

Με το Παράσημο Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρασημοφορήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης

E-mail Εκτύπωση
Οι τελευταίες θέσεις του προέδρου Βλ. Πούτιν για τα αντιπυραυλικά όπλα μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα ότι μπορεί επιτέλους να υπάρξει ένα αντίβαρο που θα σταματήσει τον φοβερό κατήφορο προς τον όλεθρο στον οποίο οδηγεί την ανθρωπότητα η αλαζονική αυθαιρεσία της σημερινής υπερδύναμης. Αυτό τόνισε ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε ευχαριστήρια ομιλία του, κατά την τελετή παρασημοφόρησής του με το Παράσημο Φιλίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που του επέδωσε ο Ρώσος υπουργός Πολιτισμού Αλεξάντρ Σοκόλοφ εκ μέρους του προέδρου Βλ. Πούτιν, στη διάρκεια τελετής στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Σοκόλοφ χαρακτήρισε τον Μίκη Θεοδωράκη διάδοχο της παράδοσης των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών από την αρχαιότητα έως σήμερα και τόνισε ότι το έργο του και η ζωή του αποτελούν μεγαλοπρεπή και υπερήφανο ύμνο προς τα ιδεώδη της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της ανθρώπινης τιμής, που γεννήθηκαν στην ελληνική γη. Ο κ. Σοκόλοφ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κορυφαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη για τη συμβολή του στην αντιφασιστική αντίσταση.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε την ιδιαίτερα ευχάριστη ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων που δείχνει την εμμονή των λαών στο δρόμο της συνεργασίας και της φιλίας, το μόνο δρόμο που οδηγεί στην πρόοδο και την εμπέδωση της ειρήνης. Μετά από την τελετή παρασημοφόρησης ακολούθησε συναυλία.

Πηγή: ΑΠΕ, 03 - 07 - 2007

Περισσότερα...
 

ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ 2007- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΤα «Θεοδωράκεια» είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στη Χίο και ενισχύει τις ελληνοτουρκικές πολιτιστικές σχέσεις. Στις 27-6-2007, στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Ιανός» συγκεντρώθηκαν, γύρω από τον Μίκη Θεοδωράκη, ο νομάρχης Λέσβου Π. Βογιατζής, ο νομάρχης Σάμου Μ. Κάρλας, ο αντιδήμαρχος Χίου Δ. Μάντικας, ο δήμαρχος Μούδρου-Λήμνου Κ. Αδαμίδης, ο Τούρκος δημοσιογράφος Σ. Γκεντζέλ, και οι δήμαρχοι των τουρκικών πόλεων Altinolouk Ι. Αϊνούρ και Καρσίγιακα (Κορδελιού) Τσ. Ντουράκ (φωτ.) και ανακοίνωσαν τις εκδηλώσεις της φετεινής διοργάνωσης των «Θεοδωράκειων».

Και φέτος περνούν απέναντι στον Τσεσμέ και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και των δύο πλευρών του Αιγαίου, διοργανώνεται, στις 12 Ιουλίου μία μεγάλη συναυλία της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» στο αρχαίο θέατρο της Εφέσου. Την ίδια μέρα φτάνουν στη Χίο Τούρκοι μαθητές στο πλαίσιο των μαθητικών ανταλλαγών και στις 13 Ιουλίου πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» για να τιμηθούν εκπρόσωποι των δύο χωρών. Την ίδια μέρα, Ελληνες και Τούρκοι κολυμβητές θα επιχειρήσουν να περάσουν συμβολικά τον διάπλου Χίου-Τσεσμέ.

Είναι τα πρώτα διευρυμένα «Θεοδωράκεια», και ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε για τον σκοπό αυτής της κατεύθυνσης: «Ενας από τους βασικούς στόχους της ειρήνης είναι η μείωση των πολεμικών δαπανών. Αντί γι' αυτό, εμείς κάνουμε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς κατοίκους των χωρών μας φτωχότερους. Γιατί; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε αυτό το καλοκαίρι να θέσουμε όλοι μαζί, με πρόθεση να το καταστήσουμε βασικό ερώτημα των λαών μας προς τις εξουσίες, απαιτώντας να μας δώσουν πειστικές απαντήσεις».

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Μούδρου-Λήμνου Κ. Αδαμίδης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου για την προσωπικότητα και το έργο του πολιτικού και προέδρου της ΕΔΑ Ηλία Ηλιού. «Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη Αριστερά να τιμήσει τη μνήμη του» ήταν το σχόλιο του Μίκη Θεοδωράκη.

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 30-06-07

 

Ενα νέο διπλό CD με συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Η πιο πρόσφατη «κατάκτηση» του, κυπριακής καταγωγής, διεθνώς γνωστού και πολυβραβευμένου πιανίστα και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ του Εχτερναχ στο Λουξεμβούργο, Κυπριακού Κατσαρή είναι η κυκλοφορία ενός διπλού CD με έργα για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη.
Το CD κυκλοφορεί από το «Πιάνο 21», με τίτλο «Αρχεία Κυπριακού Κατσαρή - Τόμος 20: Θεοδωράκης - Έργα για πιάνο και ορχήστρα». Περιλαμβάνει τη Σουίτα Νο 1 για πιάνο και ορχήστρα και το Κοντσέρτο για πιάνο, τα οποία είχε συνθέσει ο Μίκης Θεοδωράκης τη δεκαετία του '50, καθώς και τη Συμφωνία Νο2 «Το τραγούδι της Γης», που είχε σηματοδοτήσει την επιστροφή του Μίκη στη σύνθεση συμφωνικής μουσικής ύστερα από 20 χρόνια.
Οι ηχογραφήσεις και των τριών έργων είχαν γίνει το 1982, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Εχτερναχ, καθώς και στην Αμβέρσα. Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της RTL (Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου) και ο Κατσαρής επιδεικνύει τη θρυλική του δεξιοτεχνία στο πιάνο.
Αυτήν αναγνώρισε και ο Μίκης, επισημαίνοντας μάλιστα κατά την παρουσίαση του CD στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, παρουσία του πρέσβη Κόνραντ Μπρουχ, ότι ο Κατσαρής «ως μουσικός και πιανίστας είναι ένα μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο για την εκπληκτική, υπερανθρώπινη τεχνική, αλλά και για την τέλεια μουσικότητά του. Γι' αυτό θεωρώ τον εαυτό μου προνομιούχο να ακούω τα έργα μου ερμηνευμένα από εκείνον, έχοντας επιπλέον βιώσει κάθε φορά που τον διηύθυνα -σε πολλές από τις τουρνέ μου στην Ευρώπη- βαθιά συγκίνηση και την αίσθηση της τελειότητας».

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/05/2007

 

6 κορυφαίοι της Αριστεράς προειδοποιούν για εθνικισμό

E-mail Εκτύπωση
Έξι επιφανείς Έλληνες ζητούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το προεδρείο του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταδικάσουν «την αναγέννηση της εθνικιστικής ιδεολογίας» σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αντιδράσουν «στην προσπάθεια αλλοίωσης και επαναπροσέγγισης των αποτελεσμάτων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου».
Σε κείμενό τους κάνουν ειδική αναφορά στην Εσθονία, κατηγορώντας την ηγεσία της ότι με πράξεις της «συμβάλλει στην αναβίωση του φασισμού και του ναζισμού». Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα η κυβέρνηση της χώρας αυτή αποφάσισε να απομακρύνει από την πρωτεύουσα Ταλίν το άγαλμα του Σοβιετικού στρατιώτη, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.
Ο Μανόλης Γλέζος, ο Λάκης Σάντας, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γ.-Α. Μαγκάκης και ο Αλέκος Αλαβάνος, που υπογράφουν ως «πολίτες μιας ενιαίας, δημοκρατικής Ευρώπης», τονίζουν ότι η Ιστορία έχει καταδικάσει το φασισμό και τους χιτλερικούς εγκληματίες και τονίζουν: «Ωστόσο βλέπουμε ότι ακόμη και εκπρόσωποι δημοκρατικά εκλεγμένων αρχών έχουν κοντή μνήμη. Επιχειρούν την εκ νέου γραφή της Ιστορίας. Συμβάλλουν με πράξεις τους στην αναβίωση του φασισμού και του εθνικισμού».
Αναφερόμενοι ειδικά στην Εσθονία, τονίζουν ότι «ο νεοφασισμός παίρνει επικίνδυνες μορφές. Από το 1992, επισημαίνουν, γίνονται στη χώρα αυτή ετήσιες εκδηλώσεις παρέλασης βετεράνων της εσθονικής λεγεώνας των S.S., όχι μόνο με την ανοχή, αλλά και την παρουσία των επίσημων αρχών».

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/05/2007

 

Η Γαλλία τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη με το παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜε την υψηλότερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας, το μεγάλο παράσημο του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής, που απονέμεται σε ξένες προσωπικότητες τιμήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, για την προσφορά τους στις τέχνες, την πολιτική και τις επιστήμες. Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός παρέλαβε την τιμητική διάκριση στις 26 του Μάρτη, σε ειδική προς τιμήν του τελετή στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, από τον Γάλλο υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ.

"Εθνικό μας συνθέτη" χαρακτήρισε ο Γάλλος Υπουργός τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, "ενσαρκώνει στα μάτια του κόσμου τη μακρά πορεία της Ελλάδας του Μεταπολέμου προς την κατάκτηση της ελευθερίας της και της αξιοπρέπειάς της". Επίσης αναφέρθηκε στους αγώνες του Μίκη κατά της Χούντας στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία που στάθηκε στο πλευρό του σε όλες τις μεγάλες δοκιμασίες. Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε επίσης, απευθυνόμενος στον Μίκη, ότι η μουσική δεν είναι μόνο για σας η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, αλλά και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά τη φωνή της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας.

Για τη δική του Γαλλία μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Μνημόνευσε όσους Γάλλους (σαν τον Ροζέ Μιλλιέξ) έσωσαν τον ίδιο και την οικογένειά του την εποχή της χούντας. Διέτρεξε τις ευτυχισμένες δημιουργικές μέρες στο Παρίσι. Μίλησε για τη στενή του φιλία με τον Φρανσουά Μιτεράν και τα σχέδιά τους το 1988 για μια συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την επαναξιολόγηση της σημασίας του πολιτισμού. «Το δυστύχημα είναι ότι έκτοτε τα πράγματα χειροτέρεψαν στον τομέα του πολιτισμού», σχολίασε, επισημαίνοντας την «πρωτοφανή και διαρκώς ογκούμενη εισβολή της αμερικανικής υποκουλτούρας, που δεν γίνεται μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για ιδεολογικούς». Και ζήτησε τη συνδρομή της Γαλλίας για τη διοργάνωση ενός «πανευρωπαϊκού συνεδρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής και του πολιτισμού».

 

To πιανιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΕιδική εκδήλωση και ρεσιτάλ πιάνου για το πιανιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνουν το Γκαίτε Χανίων και το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων την Παρασκευή 30 Μάρτη στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου. Στην ίδια αίθουσα ο Μίκης νεαρός το 1952 έδωσε την πρώτη του συναυλία.

Ο συνθέτης και πιανίστας Γκέρχαρτ Φόλκερτς από το Αμβούργο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, τόσο θεωρητικά όσο και ερμηνευτικά, θα παρουσιάσει το πιανιστικό έργο του μεγάλου συνθέτη.

Από τα τέλη της Δεκαετίας του '80 ο Γκ. Φολγκερτς απασχολείται εξ' ολοκλήρου με τις συνθέσεις και τη βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Το 2001, έπαιξε όλο τα έργα για πιάνο του Θεοδωράκη για πρώτη φορά στη Γερμανία σε μία συναυλία που έδωσε στο Wedel. Σήμερα ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή πάνω στην Αισθητική της Μουσικής του Θεοδωράκη στην Κρατική Μουσική και Θεατρική Ακαδημία στο Αμβούργο.

Περισσότερα...
 

Η «Οδύσσεια» του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΣχεδόν εξήντα οκτώ χρόνια δημιουργίας συμπληρώνονται φέτος για τον μεγάλο συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. "Οδύσσεια" είναι το όνομα του καινούριου του δίσκου. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1937 στην Πάτρα, όταν σε ηλικία 12 ετών έγραψε το πρώτο του τραγούδι. Ο πιο πρόσφατος σταθμός αυτού του ταξιδιού είναι ο Απρίλιος του 2006 όταν πλέον σε ηλικία 81 ετών συνθέτει το τελευταίο από τα 14 τραγούδια της "Οδύσσειας". ΄
Η Οδύσσεια, το καινούριο έργο του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε την Τρίτη 20/03/07 σε εκδήλωση στο θέατρο Παλλάς. Αφορμή για αυτό το ταξίδι η ποίηση του Κώστα Καρτελιά .
Η "Οδύσσεια" είναι ένα ταξίδι λυρισμού που μιλά για την αγάπη, τη μοναξιά, τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου. Ως άλλος Οδυσσέας, αφηγείται τις περιπέτειες τις δικές του και του καθενός, αποκαλύπτοντας ότι όλοι αναζητούμε μια Ιθάκη, όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης.

Tα τραγούδια ερμηνεύει η Μαρία Φαραντούρη. Η Μαρία τόνισε ότι, ερμηνεύοντας τα δεκατρία κομμάτια του δίσκου, επιχειρεί μια «κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχή». Ο ίδιος ο συνθέτης ερμηνεύει το τραγούδι «στον Κάτω Κόσμο».
Συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη στο νέο του έργο Οδύσσεια είναι η Ιρίνα Βαλεντίνοβα, η οποία ανέλαβε την ενορχήστρωση, τη διεύθυνση ορχήστρας και έπαιξε πιάνο, ενώ υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Γιώργος Μακράκης.

 

Ο ψεύτικος μανδύας της δήθεν προοδευτικότητας

E-mail Εκτύπωση
Αρθρο του Mίκη Θεοδωράκη στην Καθημερινή 18-3-2007

Μίκης ΘεοδωράκηςAυτές τις μέρες κάπου διάβασα ότι ο ποιητής και ζωγράφος Νίκος Εγγονόπουλος πίστευε στη συνέχεια του ελληνικού έθνους. Πόσοι και ποιοι άραγε σήμερα θα τολμούσαν να διατυπώσουν δημόσια μια τέτοια άποψη; Και όμως πρόκειται για την ουσία μιας ολόκληρης Σχολής Σκέψης, την οποία αντιπαλεύει η άλλη Σχολή, που απορρίπτει την άποψη αυτή θεωρώντας ότι το σημερινό ελληνικό έθνος ξεκινά τη ζωή του από το 1830 χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με το παρελθόν.
Παρακολουθώντας τη δημόσια συζήτηση γύρω από το βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού σκέφθηκα ότι στο βάθος πρόκειται για μια διαμάχη ανάμεσα σε αυτές τις δύο Σχολές Σκέψης. Θυμίζω εδώ ότι οι κάτοικοι αυτού του τόπου, καταδικασμένοι επί αιώνες σε συνθήκες δουλείας και υπανάπτυξης, είχαν χάσει την ιδιαιτερότητα και ταυτότητά τους στα μάτια των «πολιτισμένων» μειοψηφιών της Ευρώπης. Που έτσι βρήκαν την ευκαιρία να θεωρήσουν εαυτούς ως τους μοναδικούς κληρονόμους του ελληνικού πολιτισμού. Γι' αυτό και όταν έμαθαν ότι οι πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821 (Φιλικοί και Αγωνιστές) αποφάσισαν να ονομάσουν την απελευθερωμένη από τον τουρκικό ζυγό πατρίδα τους Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τους κατοίκους της Ελληνες, αντέδρασαν με κάθε τρόπο, με κορυφαία αντιδραστική πράξη τη θεωρία του Φαλμεράγιερ, ο οποίος με τρόπο δήθεν «επιστημονικό» προσπάθησε να αποδείξει ότι οι Νεοέλληνες δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται Ελληνες, γιατί δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την έννοια και με τη λέξη Ελλάδα, μιας και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από μια πανσπερμία φυλών (Βλάχων, Αλβανών, Σλάβων, Τούρκων και Γύφτων)...
Περισσότερα...
 

Εξαγγελία Υπουργού Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά 17-6-2007 για «τη δημιουργία πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου - Μίκης Θεοδωράκης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά»

E-mail Εκτύπωση
H Υπουργός Τουρισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ηράκλειο στις 17-6-2007 εξήγγειλε «τη δημιουργία πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου - Μίκης Θεοδωράκης στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά».

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη σε ανακοίνωσή του εκφράζει

την ικανοποίησή του για την εξαγγελία της Υπουργού Τουρισμού και τονίζει ότι "η αρχική μας πρότασή αφορά, την δημιουργία ανοικτού θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» 1500 θέσεων στους Αγίους Αποστόλους στο πρανές του λοφίσκου πίσω από γήπεδο και την αναστήλωση των κτισμάτων στρατώνων για πολιτιστικές δραστηριότητες και τη στέγαση ενός Ιδρύματος «Μίκης Θεοδωράκης».

Τα έργα και οι δραστηριότητες που είναι να αναπτυχθούν στους Αγίους Αποστόλους πρέπει να σέβονται απολύτως τον πολιτιστικό-αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής. Και εφόσον φέρουν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη πρέπει να είναι αντάξια του ονόματός του. Πολιτιστικοί χώροι, θέατρα και Ιδρύματα Μίκης Θεοδωράκης υπάρχουν δεκάδες στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο. Ένας νέος χώρος πολιτισμού στον τόπο του με το όνομά του πρέπει να ξεχωρίζει, να είναι μοναδικός".

Περισσότερα...
 

Συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου με τον Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2007 με τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του, στου Φιλοπάππου.

Μίκης Θεοδωράκης

Περισσότερα...
 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ