Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2005

Τα νέα του 2005

Ο γιορτασμός των 80χρονων του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜε αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη το 2005 πραγματοποιήθηκαν σ΄ όλο τον κόσμο και σ΄ όλη την Ελλάδα πολλές και μεγάλες εκδηλώσεις προς τιμή του. Απ΄ αυτό το γιορτασμό η Κρήτη δεν μπορούσε να λείψει και απόδωσε την οφειλόμενη τιμή στο μεγάλο Κρητικό δημιουργό, αναδεικνύοντας τη μεγάλη αξία του έργου του στο νησί.
 

Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜε πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων οι κεντρικοί φορείς της Κρήτης ανάλαβαν την διοργάνωση κύκλου εκδηλώσεων κάτω από το γενικό τίτλο «Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ»

Στόχοι των εκδηλώσεων ήταν:

 • Nα τιμήσει η πατρώα γη, ένα τέκνο της με διεθνή εμβέλεια , που έχει αναδείξει με τη δράση και το έργο του τον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό
 • Nα αναδειχθεί η παγκοσμιότητα του έργου του
 • Nα γίνουν ευρύτερα γνωστές πτυχές της δράσης και του έργου του
 • Nα κατανοηθεί από το ευρύτερο κοινό η αξία του έργου του και οι λόγοι για τους οποίους αυτός ο δημιουργός έχει την παγκόσμια αναγνώριση και τέλος
 • Nα συμβάλλουν στη δημιουργία θεσμών που θα ενισχύσουν τη διάδοση του έργου του και θα εξελίξουν την κληρονομιά του.

Στο Νομό Χανίων τον Ιούλη πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διεθνούς χαρακτήρα:

 • Τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη (29-31 Ιουλίου 2005) με τίτλο: Μίκης Θεοδωράκης: Ο άνθρωπος, ο δημιουργός, ο μουσικός, ο πολιτικός, ο Κρητικός και ο Οικουμενικός, με την συμμετοχή επιστημόνων και προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, από όλο τον κόσμο
 • Γιορτασμός των γενεθλίων του Μίκη με Συναυλία στο Στάδιο Χανίων 31 Ιουλίου και με συμμετοχή μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
 • Ο ίδιος γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 29 του Ιούλη, μαζί με την οικογένειά του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του που βρέθηκαν στα Χανιά και με τους χωριανούς του με Κρητικό γλέντι στο χωριό του το Γαλατά Χανίων.

Σ' όλες τις πόλεις της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν:

Συναυλίες, εκθέσεις, προβολές κινηματογραφικών έργων με μουσική Θεοδωράκη, διαλέξεις κτλ.

Σημαντική είναι οι συναυλίες λιγότερο γνωστών (στο ευρύ κοινό) έργων του Θεοδωράκη από ορχήστρες της Κρήτης. Την αρχή έκανε η Simfonietta Ορχήστρα του Δήμου Χανιών τον Ιούλη με συναυλίες σ' όλες τις πόλεις με το ομώνυμο έργο του Μίκη.

Αλλες πρωτοβουλίες και παραγωγές με παγκρήτιο χαρακτήρα που αναλήφθηκαν είναι:

 • Η Ίδρυση Παγκρήτιου Συλλόγου «Φίλων Μίκη Θεοδωράκη» με έδρα τον Γαλατά.
 • Η δημιουργία δικτυακού τόπου αφιερωμένου στο Μίκη και το έργο του (στον οποίο βρίσκεστε τώρα)
 • Η Παραγωγή ενός cd που θα απευθύνεται σε νέους για να διατεθεί σε όλα τα σχολεία της Κρήτης.
 • Η Παραγωγή ενός cd με αδημοσίευτα πολιτικά μηνύματα και τραγούδια του Μίκη.
 • Ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για τον Μίκη Θεοδωράκη, από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. της Κρήτης.
 

Μίκης Θεοδωράκης: Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΗ Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης αποφάσισε ομόφωνα την ανακήρυξη του συνθέτη κ. Μίκη Θεοδωράκη σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η τελετή αναγόρευσης έλαβε χώρα την 1η Αυγούστου 2005, ώρα 11.30 π.μ. στο Μεγάλο Αρσενάλι, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων.

Η ανακοίνωση της Συγκλήτου αναφέρει: "Το μουσικό και συγγραφικό έργο του κ. Μ. Θεοδωράκη είναι πολυδύναμο, εξαιρετικά πρωτότυπο, ποιοτικό, μεγάλο σε έκταση, φανερά ευαίσθητο στα δεινά των ανθρώπων και στο πανανθρώπινο όνειρο της ειρήνης.

Το μεστό νοήματος έργο του είναι, ειδικά για τους νέους, ένα μάθημα δημιουργικότητας, ερευνητικής δραστηριότητας, παραγωγικής σύνθεσης και ανύψωσης. Η στάση ζωή του είναι ένα μάθημα ήθους, συνέπειας, ανεξάρτητης πολιτικής και πολιτιστικής σκέψης και δράσης. Η συναρπαστική δράση και το τεράστιο έργο του κ. Μ. Θεοδωράκη είναι μάθημα ζωής για όλους.

Στο πρόσωπό του συνθέτη κ. Μ. Θεοδωράκη το Πανεπιστήμιο Κρήτης τιμά τον πολυτάλαντο δημιουργό στο χώρο της μουσικής, της ποίησης και της λογοτεχνίας, τον υπερασπιστή της μετασχηματιστικής και ενωτικής δύναμης του πολιτισμού, τον πολύπαθο αγωνιστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον Κρητικό, τον Έλληνα τον Πολίτη του Κόσμου."

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΜίκης Θεοδωράκης

Συναυλία με τη Sinfonietta Ορχήστρα Δωματίου Δήμου Χανίων

Με ένα Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη από τη Sinfonietta Ορχήστρα Δωματίου του Δήμου Χανίων ξεκίνησαν την Δευτέρα 11 Ιουλίου 2005 οι εκδηλώσεις για το φετινό Καλοκαίρι. Η Συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ, στις 21.30.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

Θεοδωράκης: Adagio for Flute & Strings

Sinfonietta for Flute Piano & Strings

Διάλειμμα

Nyman: The Piano for Strings

Hermann: Psycho - Suite for strings

Glass:Τhe Hours - The Poet Acts

Morning Passages (Piano & strings)

Takemitshu:The Face of Another Waltz (for strings)

Η ορχήστρα

Α΄ Βιολιά:

 • Έξαρχων Γεννάδιος Μπικώφ
 • Πέτρος Τσέλα
 • Νικόλαος Κανάς
 • Μανώλης Σκαλιδάκης

Β΄ Βιολιά:

 • Κορυφαίος Σωκράτης Σταθουλόπουλος
 • Λευτέρης Παπανικολάου
 • Γιώργος Μαθιουλάκης
 • Βανέσα Αθανασίου

Βιόλες:

 • Κορυφαίος Ηλίας Σδούκος
 • Κωνσταντίνος Έντμοντ Αλέξι
 • Βαγγέλης Καραφαντής

Βιολοντσέλα:

 • Κορυφαία Σοφία Ευκλείδου
 • Λευκή Κολοβού

Κοντραμπάσο:

 • Κορυφαίος Γιώργος Αρνής

Solo Φλάτουτο :

 • Μαριλένα Δωρή

Solo Πιάνο :

 • Νίκος Περάκης

Διεύθυνση Ορχήστρας : Αλέξανδρος Μυράτ

Η Συναυλία δόθηκε ακόμα την Τρίτη 12/7 στο Ρέθυμνο και την Τετάρτη 13/7 στο Ηράκλειο


Μίκης ΘεοδωράκηςΣυναυλίες με την ΚΟΕΜ και τον Σταύρο Ξαρχάκο αφιερωμένες στο Μίκη Θεοδωράκη

Ο Σταύρος Ξαρχάκος με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής και με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη, Μανόλη Μητσιά και Πέτρο Πανδή έδοσε με επιτυχία συναυλίες σ' όλες τις πόλεις της Κρήτης αφιερωμένες στα 80χρονα του Μίκη Θεοδωράκη. Στις συναυλίες τα τραγούδια ήταν από τα έργα του Μίκη "Ερημιά" σε ποίηση του Λευτέρη Παπαδόπουλου και "Μπαλάντες" σε ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη που χάθηκε πρόσφατα.

5/8/05: Στην Ιεράπετρα
6/8/05:
Στον 'Αγιο Νικόλαο
7/8/05:
Στο Θέατρο Καζαντζάκης στο Ηράκλειο
8/8/05:
Στο Θέατρο Ερωφίλη στο Ρέθυμνο
9/8/05:
Στο Θέατρο Αν.Τάφρου στα Χανιά

 

Μουσικές βραδιές στο Ρέθυμνο

Μίκης ΘεοδωράκηςΗ Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου σε συνεργασία με τους Δήμους του Νομού, οργάνωσε μουσικές βραδιές με την Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη. Στις εκδηλώσεις γινόταν ομιλίες με αναφορά στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και η Χορωδία ερμήνευε τραγούδια του.
 • Δήμος Αρκαδίου 11-7-2005
 • Δήμος Συβρίτου 13-7-2005
 • Δήμος Κουλούκωνα 19-7-2005
 • Δήμος Φοίνικα 20-7-2005
 • Δήμος Νικηφόρου Φωκά 1-8-2005
 • Δήμος Ανωγείων 8-8-2005
 • Δήμος Γεροποτάμου 10-8-2005

Από 24/9 έως 30/9 μια εβδομάδα αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη με πολλές εκδηλώσεις, οργανώνεται στην πόλη του Ρεθύμνου.

 

ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΟ 2005

E-mail Εκτύπωση

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ"

Μίκης ΘεοδωράκηςΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «Διάλογος των πολιτισμών» του ρωσικού μη κυβερνητικού ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου και του Κέντρου Εθνικής Δόξας της Ρωσίας απονεμήθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη από αντιπροσωπεία των δύο ιδρυμάτων στα Χανιά στις 31 Ιουλίου.

Η τελετή βράβευσης έγινε στο Εθνικό Στάδιο Χανίων την Κυριακή 31/7/2005 ώρα 9μ.μ. Η Ρώσικη αντιπροσωπεία επέδωσε το βραβείο στον Μίκη Θεοδωράκη στη μεγάλη γιορτή, μπροστά στους χιλιάδες φίλους του και πριν από την έναρξη της Συναυλίας.

Στην Ρωσική αντιπροσωπία συμμετείχαν ο V. YAKUNIN - Πρόεδρος του Κηδεμονικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας Ρωσίας, Πρόεδρος των Ρώσικων Σιδηροδρόμων, ο Α. MELNIK - Πρόεδρος του Κέντρου Εθνικής Δόξας Ρωσίας και του Ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου, ο S. SHCHEBLYGIN - Βουλευτής της 'Ανω Βουλής της Ρωσίας, ο O. ATKOV - κοσμοναύτης, τιμημένος με το μετάλλιο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», καθηγητής και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Andrey VDOVIN.

 

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ UNESCO

Μίκης ΘεοδωράκηςΣτον Μίκη Θεοδωράκη απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο 2005 για τη Μουσική, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής και της UNESCO. Η τελετή απονομής έγινε σε μια λαμπρή τελετή στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης του Καρλομάγνου στην γερμανική πόλη Ααχεν στις 4 Νοεμβρίου. Ο οικουμενικός Μίκης και η Μαρία Φαραντούρη, που ερμήνευσε τα τραγούδια του, αποθεώθηκαν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επελέγη ανάμεσα σε σαράντα συνυποψήφιους συναδέλφους του και η πρόκρισή του αποτελεί, όπως επισημαίνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής, «κορυφαία αναγνώριση της αξίας του σε παγκόσμιο επίπεδο». Της επιτροπής που εξέτασε τις υποψηφιότητες προήδρευε ο πρέσβης του Κονγκό στη Γαλλία και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής πολιτισμού της UNESCO, Ενρί Λοπές και μετείχαν ο διευθυντής μουσικής στο «Ραντιό Φρανς», Ζακ Ταντί, η διευθύντρια του πολιτιστικού ινστιτούτου της Σλοβακίας στο Παρίσι, Βιέρα Πολακοβίκοβα, και η Τερέζα Βάγκνερ, εκπρόσωπος του γενικού διευθυντή της UNESCO, Κοϊχίρο Ματσούρα.

Το βραβείο θεσπίστηκε το 1975 με πρωτοβουλία του Γεχούντι Μενουχίν ώστε να τιμώνται οι μουσικοί που οι δραστηριότητές τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μουσικής και υπηρέτησαν την ειρήνη, την κατανόηση ανάμεσα στους λαούς, τη διεθνή συνεργασία και γενικά τις αξίες που διακηρύσσονται στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO. Από τους κατά καιρούς αποδέκτες του βραβείου (που περιλαμβάνει δίπλωμα, μετάλλιο της UNESCO και σημαντικό χρηματικό ποσό), και οι Ντ. Σοστακόβιτς, Λ. Μπερνστάιν, Χ. Φ. Κάραγιαν, Σ. Εβόρα, Μπ. Γκούντμαν, Μ. Σόζα, Σ. Ρίχτερ.

 

Το Λουξεμβούργο τιμά το Μίκη Θεοδωράκη

Με το παράσημο Grand Officier του Τάγματος της Τιμής του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, τιμήθηκε στις 23-11-2005 στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο διακεκριμένος μελετητής και βιογράφος της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, καθηγητής Γκυ Βάγκνερ, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης "FILIKI".

 

Στη Ναύπακτο το 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από 14-15 Οκτωβρίου στη Ναύπακτο το 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου με τιμώμενο πρόσωπο το Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το φεστιβάλ φέρει το όνομα.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με μεγάλη συναυλία με το ορατόριο «'Αξιον εστί», σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, με την έξοχη ερμηνεία της Μικτής Χορωδίας Ναυπάκτου και της Δημοτικής Παιδικής Χορωδίας «Μίκης Θεοδωράκης», η οποία έκανε και την πρώτη της εμφάνιση.

Σολίστες ήταν ο βαρύτονος Ανδρέας Κουλουμπής στο ρόλο του ψάλτη, λαϊκός τραγουδιστής ο Δημήτρης Μπάσης, αφηγητής, ήταν ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, ενώ τη μεγάλη συναυλία διηύθυνε ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Τodor Kabakchiev.

Η διαγωνιστική μέρα του φεστιβάλ ήταν η 15η Οκτωβρίου όπου διαγωνίστηκαν 14 Χορωδίες (12 ελληνικές, μία από την Κύπρο και μια από τη Ρουμανία). Η Κριτική Επιτροπή, την οποία αποτελούσαν οι συνθέτες Ηλίας Ανδριόπουλος και Χρήστος Λεοντής, ο μαέστρος Κωστής Κωνσταντάρας και ο Ουκρανός συνθέτης Mikhail Shukh, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα τα οποία είχαν ως εξής:

 • 1ο βραβείο στο Μικτό Σύνολο "Ambitus" του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης,
 • 2ο βραβείο στη Μικτή Χορωδία Νέων Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Κηφισιάς,
 • 3ο βραβείο στη Χορωδία Πρέβεζας "Αρμονία",
 • 4ο βραβείο στη Χορωδία Επιστημόνων του Δήμου Φιλοθέης και
 • 5ο βραβείο στη Μικτή Χορωδία Χανίων.
 

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση

Τιμητικές εκδηλώσεις για το Μίκη Θεοδωράκη στην Κύπρο

Μίκης ΘεοδωράκηςΜε μια σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Κύπρος τίμησε την Τρίτη 11-10-2005 τον μουσικοσυνθέτη της Ρωμιοσύνης Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απένειμε το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ'.

Ο Δήμος Λευκωσίας τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης και το ΑΚΕΛ οργάνωσε μεγάλη λαϊκή συναυλία προς τιμήν του.

 

 

 

 

Περισσότερα...
 

ΘΕΟΔΩΡΑΚΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΈνα νέο θεσμό Ελληνοτουρκικής φιλίας, τα «Θεοδωράκεια - Πολιτισμός στις ακτές του Αιγαίου», καθιέρωσαν οι δήμοι Χίου και Τσεσμέ, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

«Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους». Πάνω σε αυτή τη φράση του Μίκη Θεοδωράκη, που γράφτηκε και στην ιδρυτική διακήρυξη της Επιτροπής Ελληνοτουρκικής Φιλίας, στηρίζεται η φιλοδοξία των Δήμων Χίου και Τσεσμέ για ειρηνική συνύπαρξη, φιλία, συνεργασία, πολιτισμική, επιστημονική και οικονομική προσέγγιση των λαών που κατοικούν στις ακτές του Αιγαίου.

Οι φετινές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στους δύο δήμους από τις 7 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου, περιλάμβαναν συναυλία Μίκη Θεοδωράκη - Ζουλφού Λιβανελί, ομιλία για το δημιουργό και το έργο του και προβολή ντοκιμαντέρ από την πολυκύμαντη ζωή του, συναυλία της ορχήστρας Ζουλφού Λιβανελί και συναυλία της ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης.

Έγιναν επίσης τα εγκαίνια του νέου υπαίθριου θεάτρου στη Χίο (γενέτειρα του Μίκη), στο οποίο δόθηκε από το Δήμο Χίου το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης».

Περισσότερα...
 

ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

E-mail Εκτύπωση

Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ
Σολίστ: Μαίρη-Έλεν Νέζη
Διεύθυνση ορχήστρας: Ηλίας Βουδούρης
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αθήνα, Ελλάδα

11/2/2005
 • ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ
 • ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ
 • ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΑΣΗ-ΓΩΝΙΑΣ
 • ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Σολίστ: Μαρία Φαραντούρη
Διεύθυνση ορχήστρας: Μίλτος Λογιάδης
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

12/2/2005

 • CARNAVAL
 • ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ:
 1. Χάθηκα
 2. Προδομένη αγάπη
 3. Βασίλεψες αστέρι μου
 4. Μέρα Μαγιού
 5. Τι ωραία που είν' η αγάπη μου
 6. Αντώνης
 7. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ

Αφιέρωμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη
ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Γιώργος Δεμερτζής, βιολί
Δημήτρης Χανδράκης, βιολί
Χαρά Σειρά, βιόλα
Απόστολος Χανδράκης, βιολοντσέλο
Μαρία Αστεριάδου, πιάνο
Παναγιώτης Δράκος, φλάουτο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αθήνα, Ελλάδα

14/2/2005
 • ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΓΧΟΡΔΩΝ
 • ΕΛΙΚΩΝ για πιάνο και κουαρτέτο εγχόρδων
 • ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ για κουαρτέτο εγχόρδων
 • ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΓΙΑ ΕΓΧΟΡΔΑ
 • ΣΕΞΤΕΤΟ για φλάουτο, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Χορωδία της ΕΡΤ,.

Τραγουδούν: Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Μπάσης, Ζάχος Τερζάκης.
Πίανο: Τατιάνα Παπαγεωργίου.
Μουσική Διεύθυνση: Ανδρές Πυλαρινός.
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα, Ελλάδα

22-23/5/2005

Αποσπάσματα από:

ADAGIO
ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ
ΣΥΝΦΩΝΙΕΤΑ
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ ΑΓΏΝΑ
MAUTHAUSEN
ΖΟΡΜΠAΣ μπαλέτο
ΤΑ ΛΑΪΚΑ
ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ
ΡΑΝΤΑΡ
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΦΑΙΔΡΑ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΝΕΚΡΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ
ΕΛΙΚΩΝ
ΠΟΛΙΤΕΙΑ Α'
ΣΕΡΕΝΑΤΕΣ
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ
ΛΙΠΟΤΑΚΤΕΣ
3η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Χώρος Συναυλίας: Μονή Λαζαριστών
Διεύθυνση Ορχήστρας: Μύρων Μιχαηλίδης
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

21/7/2005
 • ADAGIO
 • SCHERZO
HUNGARIAN STATE OPERA HOUSE
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών
Ηρώδειο, Αθήνα
28-29/7/2005 ZORBAS-BALLET ballet

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών
Λιμπρέτο: Β. Νικολαϊδης
Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αθήνα

21-22/7/2005 CANTO GENERAL ballet

«Ρωμιοσύνη» και «Αξιον Εστί» στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 Δύο κορυφαία έργα του Μίκη Θεοδωράκη, τη «Ρωμιοσύνη» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και το «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, με το Γιώργο Νταλάρα παρουσιάστηκαν στις 10 και 11 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στο πρώτο μέρος του προγράμματος ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε για πρώτη φορά τη «Ρωμιοσύνη», με τη συμμετοχή της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης.

Στο δεύτερο μέρος ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε το «Αξιον Εστί». Συμμετείχαν ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, αφηγητής ο Γιώργος Κιμούλης, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τον Ανδρέα Πυλαρινό και Λαϊκή Ορχήστρα, η Χορωδία της ΔΕΗ υπό τον Κωστή Κωνσταντάρα, η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή και η Παιδική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης υπό την Κατερίνα Βασιλικού.

10/11/2005

11/11/2005

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 • Μουσική Δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Δεμερτζής
Γνωστά και άγνωστα έργα του συνθέτη για μικρά σύνολα

Αίθουσα Μητρόπουλος, 19/11/05, 8/2/06 Έργα μουσικής δωματίου, γραμμένα την περίοδο 1945-1952

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 • Αποσπάσματα από την λυρική «Τετραλογία»: Μήδεια, Ηλέκτρα, Αντιγόνη, Λυσιστράτη

Με την Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης και την χορωδία της ΕΡΤ
Σολίστ; Ευαγγελάτου, Τερζάκης, Βουλογιάννη, Κατσούλη, Σταμπόγλης κα.
Διεύθυνση χορωδίας: Αντώνης Κοντογεωργίου
Μουσική Διεύθυνση: Eckehardt Stier

Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, 21-22/11/05 Αποσπάσματα από τις όπερες:
ΜΗΔΕΙΑ - ΗΛΕΚΤΡΑ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ