Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Διάφορα ΟυρανοΜίκης

ΟυρανοΜίκης

E-mail Εκτύπωση
Share

OuranoMikisΜίκης Θεοδωράκης: Ομιλίες, Κείμενα, Αποσπάσματα

Το "πρέπει", το χρέος,
όσο περισσότερο υψηλούς, ηθικούς και εντέλει "θεϊκούς" στόχους έχει, τόσο περισσότερο ακονίζει την ανθρώπινη ψυχή, της δίνει φως και λάμψη, την πλησιάζει προς το Κέντρο της Παγκόσμιας Αρμονίας, απ΄ όπου απορρέουν οι θεμελιώδεις Νόμοι και ανάμεσά τους ο κυριότερος: ο σεβασμός των ορίων που χωρίζουν και ταυτόχρονα συνδέουν τη Ζωή με το Θάνατο.

 

 

Η ΤΕΧΝΗ

Η Τέχνη, με τους αρμονικούς νόμους που τη δημιουργούν, μπαίνοντας μπροστά στο νου και στην ψυχή του ανθρώπου, κάνει να κινούνται κατ' εικόνα και ομοίωσή της. Δηλαδή μεταφέρει το Νόμο που τη δημιουργεί μέσα στο Άνθρωπο. Όμως αυτός ο Νόμος δεν είναι άλλος από το Νόμο του Σύμπαντος, της Ολικής Δημιουργίας. Οπότε ο μυημένος συνταυτίζεται με την Παγκόσμια Αρμονία. Ζει!

Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

Όσο πίσω κι αν κοιτάξω τη ζωή μου, θα βρω πρόσωπα, χαμόγελα, χειρονομίες, χρώματα, συγκινήσεις να με συντροφεύουν. σαν τα αποδημητικά πουλιά ήξερα που θα βρω κάθε φορά το καταφύγιό μου. Έτσι δε με τρόμαζαν οι ωκεανοί και οι παγωμένες πεδιάδες που έβλεπα από κάτω μου. Η ερημιά, "η ερημία του πλήθους", για να γίνω σαφέστερος.

Το πιό σημαντικό ήταν για μένα το "πλαίσιο", ο "μικρόκοσμος", που θα με κρύψει απ' τους άλλους, που θα με προστατέψει και θα μου χαρίσει την απαραίτητη γαλήνη, ώστε μόνος, εγώ και ο εαυτός μου να συνεχίσουμε ανενόχλητοι το ασταμάτητο παιγνίδι μας: τη συλλογή νέων και νέων και νέων ήχων...

Με σιγουριά μπορώ να πω ότι η ζωή μου υπήρξε το άθροισμα των "μικρόκοσμων" που με κράτησαν ψηλά, λες και καθόμουν σε φανταστική αιώρα, πάνω απ' τη ζούγκλα και κάτω από τον έναστρο ουρανό με τα ποτάμια των άστρων που ξεκινούν και καταλήγουν στον Νόμο της Παγκόσμιας Αρμονίας, τη μόνη Αλήθεια.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Την εποχή που ήμουν εξόριστος, φυλακισμένος και βασανισμένος, μια ήταν η μαγική φλόγα που μετουσιωνόταν σε δημιουργία: του ελεύθερου ανθρώπου.

Το στοιχείο της δημιουργικότητας παραμένει το υπέρτατο όπλο για να αποδεικνύεις απέναντι στους όποιους διώκτες σου την έμπρακτη ανωτερότητά σου. Όσο περισσότερο σπρώχνεται ένας δημιουργός προς τη μοναξιά του, προς τα άδυτα του εαυτού του, τόσο περισσότερο αναβλύζει η πηγή της δημιουργίας...

Η πιο ουσιώδης ιδιότητα της τέχνης είναι η απελευθερωτική της φόρτιση. Τέχνη σημαίνει ελευθερία. Και γι΄ αυτό απευθύνεται σε ελεύθερους.

ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ

Η ιδεολογική ένταξή μου στην Αριστερά και ειδικά στις ελληνικές συνθήκες της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου ήταν φυσικό να με οδηγήσει στην εξιδανίκευση του Λαού σε βαθμό που να τον θεωρήσω μέσα στην διαδικασία της δημιουργίας σαν τον εξέχοντα συνομιλητή μου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη στροφή μου προς το τραγούδι και προς ότι πρέσβευε η θεωρία και η πράξη της Έντεχνης Λαϊκής Μουσικής και της Τέχνης για Μάζες.

Πάνω σ΄ αυτό υπάρχουν πολλά θεωρητικά ντοκουμέντα, όπως υπάρχουν τα γνωστά έργα: ΚΥΚΛΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ, ΛΑΪΚΑ ΟΡΑΤΟΡΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΟΤΑΜΟΣ, ΜΕΤΑΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ κ.α.

Στην συνέχεια, η ολική σχεδόν έκλειψη του Λαού σαν κύριου εκφραστή και αποδέκτη πνευματικών αξιών (από το 1980 και μετά) με οδήγησε σε μια νέα αναδίπλωση στον εαυτό μου απ΄ όπου προέκυψαν τα έργα της περιόδου του 1980 έως σήμερα -Συμφωνικά και Κύκλοι Τραγουδιών- με κορύφωση την ΤΕΤΡΑΛΟΓΙΑ των Λυρικών Τραγωδιών, ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ, ΜΗΔΕΙΑ, ΗΛΕΚΤΡΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, που κατά κάποιον τρόπο επιστεγάζουν την όλη δημιουργική μου προσπάθεια.

Μίκης Θεοδωράκης,
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ από τα βιβλία του
"Δρόμοι του Αρχάγγελου", "Μελοποιημένη Ποίηση"

ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ

mikis_theodorakisΔιεθνές, Διεπιστημονικό Συμπόσιο προς τιμήν του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. ΜIΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, με τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ » από τo Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, της Φιλοσοφικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 10 και 11 Μαρτίου 2006, στην Χερσόνησο Ηρακλείου.

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Συμπόσιο

 

 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ