Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Διάφορα Ο ΜΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑΣ (29/7/2005)

Ο ΜΙΚΗΣ ΣΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑΣ (29/7/2005)

E-mail Εκτύπωση
Share
Μίκης ΘεοδωράκηςΤην Παρασκευή το βράδυ 29 Ιουλίου ημέρα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη στο χωριό τον Γαλατά του Δήμου Νέας Κυδωνίας Χανίων, διοργανώθηκε γιορτή για τα 80κοστά γενέθλια του.
Εκατοντάδες χωριανοί και φίλοι γιόρτασαν μαζί με το σύνθετη και την οικογένεια του μ' ένα κρητικό γλέντι.

«Να ζήσεις Μίκη και χρόνια πολλά
μεγάλος να γίνεις σαν τα ψηλά βουνά»

τραγούδησαν οι παρευρισκόμενοι χαρίζοντας στιγμές συγκίνησης σε όλους. Ο Μίκης έσβησε τα κεριά από την τούρτα για τα 80 χρόνια του έχοντας δίπλα του την οικογένειά του τους φίλους , τους συνεργάτες και τους χωριανούς του. Μαζί και ο εγγονός του 'Αγγελος ο οποίος είχε και αυτός γενέθλια.Μίκης Θεοδωράκης

 

Πρώτα καλωσόρισε και χαιρέτησε το Μίκη και τους προσκεκλημένους ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Νέας Κυδωνίας Νίκος Αποστολάκης και πρόσφερε στον Μίκη ένα δίσκο με την Κρήτη και το χωριό του το Γαλατά.

Μίκης Θεοδωράκης

 

 

Ο Γιώργος Αγοραστάκης ενημέρωσε τους φιλοξενούμενους για την ιστορία του Γαλατά και για την ζωή του Μίκη στο χωριό του. Μεταξύ άλλων είπε:

O Μίκης ήρθε εδώ το 1949 μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο. Εδώ και στα Χανιά έζησε λίγα χρόνια, ωστόσο αυτή η περίοδος τον σημάδεψε βαθιά και καθόρισε την πορεία του. Μεγάλο μέρος της αυτοβιογραφίας του "Οι δρόμοι του Αρχάγγελου" ιστορεί αυτήν την περίοδο. Από κει θα σας διαβάσω ένα πολύ μικρό απόσπασμα. Ο Μίκης είναι φαντάρος στα Χανιά το 1951. Παίρνει μια μέρα τους φαντάρους της μονάδας του κι ανεβαίνει στο Γαλατά. Γράφει,

"Αίφνης στο χωριό μου το Γαλατά, η πλατεία μπροστά στον Αι-Βασίλη γέμισε τραπέζια, που προχωρούσαν πάνω στο δρόμο κι απ' τις δύο πλευρές. Οι χωριανοί έσφαζαν κότες, αρνάκια, κατσικάκια, γουρουνάκια, έφτιαχναν γαμοπίλαφο μέσα σε καζάνια, στάκα για το μεζέ και σκαλτσούνια με μέλι για επιδόρπιο. Ο οίνος έρεε στις νερόκουπες, ενώ με τα ποτήρια του κρασιού κατεβάζαμε απνευστί τις τσικουδιές. Μετά το φαΐ, το πιοτό και τα τραγούδια, ακολουθούσε ο χορός ως τα ξημερώματα. Στο δρόμο του γυρισμού, τα Τζέιμς χόρευαν χανιώτικο συρτό"

Σήμερα που ο Μίκης έχει τα γενέθλιά του, είπαμε να του κάνομε μια ίδια γιορτή. Ένα κρητικό γλέντι για το Μίκη, την οικογένειά του, τους φίλους του, τους συνεργάτες του, τους χωριανούς του στην μικρή πλατεία του Γαλατά. Ένα γλέντι με κρητική μουσική. Τη μουσική που τον επηρέασε, που τον εξέφρασε και που τον διεκδικεί -όπως γράφει- εξίσου με την συμφωνική και την λαϊκή. Καλέσαμε λοιπόν να σας διασκεδάσουν οι καλύτεροί μας μουσικοί και να παίξουν τους αυθεντικούς σκοπούς που ο Μίκης ξέρει καλά.

Και τελείωσε με ευχές και μαντινάδες,

Χρόνια πολλά σ' ευχόμαστε να ζήσεις χίλια χρόνια

κι ώστε να στέκουν τα βουνά τση Κρήτης με τα χιόνια.

 

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς

Οι χωριανοί του υποδέχονται τον Μίκη με ριζίτικα

 

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς

Στην υγειά του Μίκη από το τοπικό συγκρότημα "Ρόδον"

 

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς

Το γλέντι ξεκίνησε χορεύει "το Ρόδον"

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς

Στο χορό μαζί με τα Ρουμαθιανάκια και ο εγγονός του Μίκη 'Αγγελλος, που έχει και αυτός γενέθλια, μαζί με την μάνα του Μαργαρίτα

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς

Παιδιά, εγγόνια του Μίκη και καλλιτέχνες επί σκηνής.

Ο γιος του Γιώργος τραγουδά το "Χάθηκα", το πρώτο τραγούδι του Μίκη που έγραψε το 1950 στο Γαλατά.

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς

Μαργαρίτα, Γιώργος Θεοδωράκης και Δημήτρης Παπαγγελίδης με τα τραγούδια του Μίκη στο Γαλατά

 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ