Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Διάφορα Ιστορική “συγνώμη” από Μίκη Θεοδωράκη

Ιστορική “συγνώμη” από Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Share
ΠΑΕ «Εργοτέλης»Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν μπόρεσε να δώσει το "παρών" στις εκδηλώσεις του «Εργοτέλη» αλλά τόσο με τα τραγούδια του που ακούστηκαν όσο και με την επιστολή που αναγνώστηκε για την τιμητική διάκριση που του έγινε, η αίθουσα Ανδρόγεω σείστηκε από τα χειροκροτήματα.

Ειδικότερα όταν στην επιστολή του ζήτησε "συγνώμη" για το πρόβλημα που άθελά του δημιούργησε με τη συναυλία στον Εργοτέλη.

Αναλυτικά, ο διάσημος μουσικοσυνθέτης στην επιστολή του ανέφερε τα εξής:

"Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση έμαθα για την πρωτοβουλία σας, τη χαιρετίζω και σας συγχαίρω για αυτήν. Εκ των υστέρων θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους του Εργοτέλη, που έστω και άθελά μου τους δημιούργησα τόσα προβλήματα εξ αιτίας εκείνης της συναυλίας μου στο Ηράκλειο. Παρά το ότι πέρασαν τόσα χρόνια από τότε, στη σκέψη μου παραμένει ολοζώντανη εκείνη η μοναδική μέρα με τον τόσο ενθουσιασμό, το τόσο πάθος και πλήθος, που θυμάμαι πως δεν είχα χώρο να διευθύνω την ορχήστρα και τους τραγουδιστές.

Άλλωστε, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω, δεδομένου ότι τραγουδούσαν όλοι μαζί τόσο δυνατά και τόσο ωραία, που δικαίως η εξουσία και τα όργανα της τάξεως αφηνίασαν και στη συνέχεια ξέσπασαν στον Εργοτέλη. Όμως ο Εργοτέλης δεν είναι απλά ένα σωματείο, αλλά μια ιδέα, που δεν υπάρχει τρόπος να την εμποδίσει κανείς να υπάρχει, να ακτινοβολεί, να εμπνέει και να νικά τον χρόνο. Απόδειξη η έκδοση, αυτή που ετοιμάζετε για τα 80 του χρόνια και που ελπίζω να την αγκαλιάσουν ιδιαίτερα οι νέοι της Κρήτης και να ακολουθήσουν το παράδειγμα των μεγάλων, που για αυτούς η αθλητική ιδέα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την πνευματική, την ηθική και την πατριωτική αγωγή, με στόχο να υψώνουμε συνεχώς και να ανανεώνουμε τον πανάρχαιο πολιτισμό μας. Όσο για την τιμητική διάκριση που αποφασίσετε να μου απονείμετε, δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω και παρακαλώ τον αγαπητό μου φίλο Γιάννη Κουγιουμτζάκη να την παραλάβει εκ μέρους μου.

Με όλες μου τις ευχές και την αγάπη,
Μίκης Θεοδωράκης".

Από την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» 7.9.2009

 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ